Vrstvený aspik
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 2 sklenice Moravanky
- 7 vajec
- 200 g kvalitní šunky, krájené na jemné plátky
- 150 g šunky v celku
- 400 ml majonézy
- 120 g práškové želatiny
- kvasný ocet
- sůl
- cukr
- zeleninový vývar
Postup Vrstvený aspik
Postup přípravy receptu
-
Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. 6 překrojte na 1/2, jedno nakrájejte na kostičky. Šunku vcelku nakrájejte na kostičky asi 0,3 x 0,3 cm.
Moravanku slijte a nálev dejte stranou, roztřiďte zeleninu na - hrášek, papriku, okurky, cibulky, feferonky a kořenovou zeleninu. Asi 1/2 okurek nakrájejte na plátky a druhou na kostičky a ty přidejte ke kořenové zelenině. Cibulky a feferonky do tohoto receptu nepoužívám, ale je to otázkou preferencí.
Nálev doplňte vodou, ochuťte solí, octem a cukrem tak, abyste měli 1 litr tekutiny. Nechte přejít varem do rozpuštění sypkých surovin. Nálev by měl být chuťově velmi výrazný, zchladnutí chutě srazí. Nechte zchladnout tak na 80 C.
Odlijte asi 0,5 l nálevu, vmíchejte želatinu - 40 g (je to dvojnásobné množství, než se běžné uvádí) a míchejte do jejího rozpuštění. Vlijte na dno forem asi do 2 cm výšky - množství je na 12 silikonových muffinových formiček, o průměru 9 cm. Nechte částečně ztuhnout při pokojové teplotě.
Na čirý aspik klaďte dle fantazie plátky okurek, papriku, hrášek, polovinu vejce. Překryjte plátkem šunky.
Asi do 0,2 l nálevu s již rozpuštěnou želatinou (20 g) vmíchejte majonézu a nalijte jako další vrstvu. Tuto vrstvu můžete vynechat.
Do zbylého nálevu se želatinou přidejte zeleninový vývar, vmíchejte majonézu a kořenovou zeleninu s nakrájenými okurkami, šunkou a vejcem nakrájenými na kostičky. A překryjte formičky poslední vrstvou. Nechte ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne.