Králík na černém pivu a slanině
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 2 zadní stehna (podle potřeby lze do pekáčku přidat tolik porcí, kolik je strávníků)
- 1 větší cibule
- 2-4 stroužky česneku
- 100 g anglické slaniny
- 50 g uzeného špeku
- ½ l černého piva
- 1 čajovou lžičku kmínu
- sůl
- mletý černý pepř
- lístky z několika snítek tymiánu
- pekáček s poklicí
- Na zahuštění šťávy:
- 1 polévková lžíce hladké mouky nebo Hrašky
Postup Králík na černém pivu a slanině
Postup přípravy receptu
-
Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C. Pivo otevřeme a necháme ho stát na kuchyňské lince, aby mělo pokojovou teplotu. Králíka omyjeme a hlavně dobře odblaníme. Osušené porce prošpikujeme špalíčky slaniny, osolíme a opepříme. Porce vložíme do pekáčku a posypeme kmínem.
Cibuli nakrájíme na jemné kostičky a česnek nakrájíme na tenké plátky. Obojí přidáme do pekáčku společně s nakrájenou slaninou a špekem. Z větviček tymiánu odrhneme lístky a posypeme jimi porce připraveného králíka. Králíka podlijeme asi 1 dl piva. Pekáček zakryjeme poklicí a vložíme ho do vyhřáté trouby na 200 °C.
Po půlhodině králíka podlijeme zbytkem piva, přiklopíme a pečeme zakryté 2 hodiny na 170 °C. Asi půl hodiny před koncem pečení poklici odklopíme, aby maso získalo zlatavou barvu. Ještě zkontrolujeme, zda je maso dostatečně měkké.
Králičí porce z pekáčku vyndáme na talíř a zakryjeme je alobalem, aby se udržely v teple a neoschly. Výpek z pekáčku přelijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Polévkovou lžíci hladké mouky nebo hrašky rozmícháme v 1 dl studené vody a výpek zahustíme. Na opravdu mírném ohni povaříme 15 minut.
Králíka podáváme s bramborovým knedlíkem nebo s bramborovou kaší společně s připraveným výpekem.