Králík na černém pivu a slanině

Recepty, Jiné maso

Suroviny

2 zadní stehna (podle potřeby lze do pekáčku přidat tolik porcí, kolik je strávníků)
1 větší cibule
2-4 stroužky česneku
100 g anglické slaniny
50 g uzeného špeku
½ l černého piva
1 čajovou lžičku kmínu
sůl
mletý černý pepř
lístky z několika snítek tymiánu
pekáček s poklicí
Na zahuštění šťávy:
1 polévková lžíce hladké mouky nebo Hrašky

Postup přípravy receptu

  1. Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C. Pivo otevřeme a necháme ho stát na kuchyňské lince, aby mělo pokojovou teplotu. Králíka omyjeme a hlavně dobře odblaníme. Osušené porce prošpikujeme špalíčky slaniny, osolíme a opepříme. Porce vložíme do pekáčku a posypeme kmínem.

  2. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky a česnek nakrájíme na tenké plátky. Obojí přidáme do pekáčku společně s nakrájenou slaninou a špekem. Z větviček tymiánu odrhneme lístky a posypeme jimi porce připraveného králíka. Králíka podlijeme asi 1 dl piva. Pekáček zakryjeme poklicí a vložíme ho do vyhřáté trouby na 200 °C.

  3. Po půlhodině králíka podlijeme zbytkem piva, přiklopíme a pečeme zakryté 2 hodiny na 170 °C. Asi půl hodiny před koncem pečení poklici odklopíme, aby maso získalo zlatavou barvu. Ještě zkontrolujeme, zda je maso dostatečně měkké.

  4. Králičí porce z pekáčku vyndáme na talíř a zakryjeme je alobalem, aby se udržely v teple a neoschly. Výpek z pekáčku přelijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Polévkovou lžíci hladké mouky nebo hrašky rozmícháme v 1 dl studené vody a výpek zahustíme. Na opravdu mírném ohni povaříme 15 minut.

  5. Králíka podáváme s bramborovým knedlíkem nebo s bramborovou kaší společně s připraveným výpekem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!