Markýzovy brambory
Recepty, PřílohySuroviny
- 1 kg brambor
- 1 plechovka rajčat
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 zelené cibulky
- jemně nasekané
- 3 žloutky
- 1 lžíce másla
- 4 lžíce mléka
- sůl
- pepř
- petržel (na zdobení)
Postup Markýzovy brambory
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka.
Mléko přivedeme k varu a ihned odstavíme.
Ještě horké brambory šťouchadlem rozmačkáme, dosolíme, přidáme polovinu másla a postupně přiléváme horké mléko, přičemž kaši šleháme nebo mícháme, aby byla nadýchaná.
Mezitím si rozehřejeme olej v pánvi. Přidáme nasekané zelené cibulky a zpěníme 30 sekund.
Přidáme rajčata a dusíme dokud se neodpaří přebytečná voda. Do vychladlé kaše přidáme dva žloutky.
Bramborovou kaši nastříkáme na plech do tvaru hnízd a hnízda potřeme zbývajícím žloutkem.
Dáme do trouby zapéci na 170°C do zlatova.
Před dopečením doprostřed hnízd vložíme dušená rajčata a ještě zapečeme.
Na talíři posypeme petrželkou.
Podáváme s pečeným či grilovaným masem.