Kotlety pečené na kysaném zelí
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 4 ks vepřové kotlety
- 100 ml oleje
- 2 cibule
- 3 klobásy
- 4 stroužky česneku
- 700 g kysaného zelí
- 700 g brambor
- 100 g másla
- kmín
Postup Kotlety pečené na kysaném zelí
Postup přípravy receptu
-
Kotlety nejdřív z obou stran naklepejte, osolte a okořeňte. Já jsem použila černý mletý pepř, skvěle se ale hodí určitě i sladká paprika, grilovací koření nebo směs na vepřové kotlety. Plátky takto připraveného masa pokapejte olejem a uložte je do mísy, kde je nechte chvíli odležet.
Mezitím si připravte směs ze zakysaného zelí. Cibule nakrájejte najemno a osmažte ji na zbytku oleje. Když je zlatavá, přidejte na kolečka nakrájené klobásy a ty také krátce opečte. Nakonec přidejte pokrájené kysané zelí, prolisovaný česnek a kmín. Množství klobás a česneku není nijak závazné, záleží na tom, co máte rádi. Česnek ale doporučuji nevynechávat, dodá jídlu tu správou vůni!
Vše promíchejte a naskládejte na dno pekáčku. Pokud jste směs chystali na pánvi, kterou jde dát i do trouby (bez plastových držadel), nechte ji v ní, ušetříte si špinavé nádobí. Z odleželých kotlet slijte olej na pánev a kotlety na něm z obou stran orestujte dozlatova. Opečené maso pak naskládejte na směs kysaného zelí a klobásy (václavské, paprikové, liptovské… – celkem asi 250 g) a trochu této směsi dejte i navrch na kotlety.
Pekáček nebo pánev vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů (horkovzdušnou roztopte na 180 stupňů) a maso pečte asi 20 minut. Jako příloha se nejlépe hodí vařené brambory omaštěné kouskem másla a posypané nasekanou pažitkou nebo petrželkou