Kořeněný jablečný koláč (Apple Pie)

Recepty, Moučníky

Suroviny

TĚSTO:
225 g hladké mouky
145 g másla /hery
špetka soli
troška studené vody
NÁPLŇ:
5 jablek
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
1/4 lžičky kardamomu
1/2 lžičký hřebíčku
Dle chuti (a sladkosti jablek) cukr
jablečný ocet nebo citrónová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Prosátou hladkou mouku smícháme se studeným máslem (Herou) a rozmělníme prsty, dokud nezískáme vločkovitou směs. Přidáme špetku soli a postupně přilejeme malinko studené vody, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně hladké a vláčné.

  2. Těsto dáme vychladnout do lednice a mezitím si připravíme náplň: Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Promícháme s kořením, popřípadě ocukrujeme a dochutíme dle svých představ.

  3. Těsto rozválíme a částí vyložíme formu, naplníme jablkovou směsí a ze zbytku těsta vyválíme horní díl koláče, takovou pokličku. Všechno dáme dohromady a okraje zamačkáme, můžeme je nějak zajímavě ozdobit:).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!