Kořeněný obrácený švestkový koláč s medovým karamelem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 100 g másla
- 3 lžíce medu
- 400 g švestek
- ----
- 4 vejce
- 1 špetka soli
- 80 g cukru krupice
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého badyánu
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
- (místo uvedeného koření můžete použít lžičku perníkové směsi)
- 100 g vlašských ořechů
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva (nebo jedlé sody)
Postup Kořeněný obrácený švestkový koláč s medovým karamelem
Postup přípravy receptu
-
Třetinu másla rozpusťte na pánvi a povařte s medem na zlatavý sirup. Omyté švestky vypeckujte a rozpulte. Na dno pečicím papírem vyložené formy nalijte sirup a řezem dolů vyskládejte švestky. Měla jsem švestky již zavařené půlené, tak nejsou tak úhledné.
Zbylé změklé máslo utřete s cukrem, solí a kořením, zapracujte vajíčka, mouku s práškem do pečiva a mleté ořechy.
Těsto rozetřete na švestky a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 170 st.C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.