Smažený kořeněný kapr podle Nadi
Recepty, RybySuroviny
- 750 g očištěného kapra
- citr. šťáva na pokapání
- sůl
- pepř
- česnek podle chuti
- hořčice
- 2 vejce
- 50 g hladké mouky
- 150 g strouhanky
- 150 g oleje
- citrón na ozdobu
Postup Smažený kořeněný kapr podle Nadi
Postup přípravy receptu
-
Naporcovaného kapra pokapeme citr. šťávou, osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem smíchaným s hořčicí (dávám na 1 porci jeden středně velký stroužek), naskládáme na sebe a dáme na několik hodin (nejlépe do druhého dne) rozležet do chladničky.
Pak obalíme v mouce, vejcích a strouhance a smažíme na oleji dozlatova. Je to pikantnější, než klasický obalený kapr, a navíc je obal velice křupavý, protože se na marinádu nalepí o trochu víc mouky i strouhanky (obal není tvrdý, ale jen příjemně křupavý).
Ozdobíme plátkem citrónu a podáváme s bramborovým salátem (vař. brambory, kaší apod.). Dělám každý rok na vánoce polovinu kapřích řízků klasicky a polovinu těchto kořeněných. Je to moc dobré a i ti, kteří nemusí kůžičku, jí takto snědí, ani nebudou vědět jak.