Kořeněná plec dušená v pórku
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 400 g vepřové plece
- 2-3 lžíce sojové omáčky
- 1 středně velký pórek
- 1 rovná lžička sušeného česneku
- 1 rovná lžička mletého zázvoru
- špetka mletého hřebíčku
- kurkuma na špičku lžičky
- špetka římského mletého kmínu
- pepř
- sůl - opatrně
- olej
- čerstvý zázvor a pórek na dozdobení
Postup Kořeněná plec dušená v pórku
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou plec pokrájíme na kostky, které dáme do misky a okořeníme pepřem, sušeným česnekem, zázvorem, římským kmínem, hřebíčkem, kurkumou a sojovou omáčkou. Se zázvorem a česnekem si nemusíme moc lámat hlavu, ale pokud nepoužíváme častěji v kuchyni zbylé koření, doporučuji toto: méně je někdy více:-). Maso zalijeme sojovou omáčkou, přidáme dvě lžíce oleje, vše důkladně promícháme a necháme cca hodinu odpočinout pod pokličkou.
V kastrólu si rozehřejeme trošku oleje, do kterého dáme zatáhnout připravené kostky plecka. Přidáme pokrájený pórek, promícháme a podlijeme troškou vývaru. Dusíme zvolna pod poklicí, do změknutí masa. Je-li třeba dosolíme. Pokud budeme mít hodně šťávy, zahustíme jí troškou solamylu, který rozmícháme v malém množství studené vody a provaříme, ale to většinou není nutné, protože rozdušený pórek nám sos dobře zahustí.
Podáváme s rýží, bramborami nebo chlebem. Na talíři dozdobíme drobně nasekaným čerstvým zázvorem a pokrájeným pórkem.