Koprová omáčka s polentovými knedlíčky a vejci
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 80 g másla
- 80 g hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání (nebo smetana na vaření)
- sůl
- 2–3 lžičky cukru krupice
- svazek čerstvého kopru
- kvasný nebo vinný ocet dle chuti
- Polentové knedlíčky:
- 150 g instantní polenty
- 400 ml mléka
- 80 g másla
- 2 vejce
- 1 rohlík nebo housku
- špetka soli
- vejce k podávání
Postup Koprová omáčka s polentovými knedlíčky a vejci
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme knedlíčky. Předem nakrájíme pečivo na kostičky a ty nasucho opečeme. Do hrnce dáme mléko s máslem a solí a necháme tuk rozpustit. Přisypeme polentu, přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty (podobně jako odpalované těsto). Když se těsto nechytá stěny hrnce, odstavíme a necháme částečně vychladnout. Postupně vmícháme vejce, nakonec zapracujeme do vzniklého těsta kostičky pečiva a necháme 20 minut odpočívat.
Než těsto odpočine, dáme vařit omáčku. Z opraného, okapaného kopru oddělíme stonky a ostatní jemně nasekáme. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a dobře rozmícháme, necháme zpěnit, přidáme špetku soli (aby se neudělaly cucky) a zalijeme studeným vývarem. Metličkou dobře rozmícháme, přidáme svázané stonky kopru a povaříme asi 20 minut za občasného promíchání. Dáme do většího hrnce vařit vodu na knedlíčky.
Po provaření mouky vyndáme stonky kopru a dochutíme omáčku do sladkokysela cukrem a octem. Snížíme teplotu na menší stupeň, vmícháme smetanu a už jen prohřejeme. Přidáme nasekaný kopr, promícháme a odstavíme. Mokrýma rukama z odpočinutého těsta vytvoříme knedlíčky (10 -12 ks) a vložíme je do vařící osolené vody. Vaříme 8 -9 minut podle velikosti. Hotové dáme na talíř a propíchneme špejlí nebo vidličkou, aby unikla pára. Omáčku ihned podáváme se ztraceným (zastřeným) nebo natvrdo vařeným vejcem a knedlíčky.