Smrduté hadovky s barevnými rajčaty

Recepty, Houby

Suroviny

6 hadovek smrdutých (pouze mladé plodnice tzn. neporušené koule)
2 vejce
1 a 1/2 lžíce hladké mouky
půl lžičky kořenící směsi (např. bezglutamátová Vegeta)
olej na smažení (jen ne palmový)

Postup přípravy receptu

  1. Houby zbavíme opatrně nožíkem vrchní ochranné bílé slupky a zbytku slizkého hlenu, který pak spláchneme na WC. Pokud nám lepkavý sliz ulpěl na prstech, což se může stát,nic se neděje, vodou a mýdlem jde celkem dobře dolu. Zůstanou nám nazelenalé, čisté, kulaté malé míčky potažené jemnou vláknitou síťkou bílé barvy, tu neodstraňujeme. Houbičky pak na prkénku nakrájíme na slabší plátky silné asi 3-4 mm.

  2. Připravíme si pánev, do ní dáme olej a necháme rozehřívat pomalu na plotně. Mezi tím si v misce vytvoříme klasické těstíčko z rozšlehaných vajec do kterých přidáme mouku a Vegetu.Vše jednoduše vidličkou našleháme a naházíme tam houby. Jakmile dáme kapku těstíčka do oleje a začne se smažit, můžeme tam přendávat vidličkou namočené houby v těstíčku, hned z misky a lehce, jako každé houbové řízky osmahneme po obou stranách...cca 2 minuty z každé strany. Hotové, do růžova osmahnuté smrdutky dáváme na ubrousek odkapat ze zbytku oleje. Houby mají jemnou chuť, která se nejvíce podobá pstruhové rybě.

  3. Jako příloha se hodí pro případ bezmasého oběda bramborová kaše a rajčatový salát s balzamiko zálivkou. Na svačinu jakékoliv pečivo chutí méně výrazné, volila jsem kmínový chléb a doplnila jsem tuto svačinu barevnými rajčátky. Lze použít zeleninovou hořčici, čatní atd.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!