Koňská kýta po cikánsku
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 3/4 kg koňského masa (kýta)
- 1 rajský protlak (140 g)
- 1 kávová lžička koření Gyros
- 1 kávová lžička pálivé paprikové pasty
- sůl
- pepř
- cibule
- máslo
- olej
Postup Koňská kýta po cikánsku
Postup přípravy receptu
-
Koňskou kýtu nakrájíme na plátky a následně na nudličky. Takto připravené maso posypeme lžičkou koření Gyros, trochou oleje a celým rajským protlakem a dobře promícháme. Maso dáme uležet do chladu nejlépe do druhého dne.
Do hrnce si dáme trochu oleje, přidáme jednu na jemno nakrájenou cibuli, orestujeme do sklovata a vložíme naložené maso (velmi hustá směs díky protlaku).
Maso zprudka opečeme, tak aby se zatáhlo a rajský protlak se zarestoval.
Podlijeme půl litrem hovězího vývaru (nebo kostka Masoxu) a dusíme pod pokličkou, dokud nudličky masa nejsou příjemně měkké. Dosti často musíme míchat, jelikož směs je dosti hustá a má tendenci se přichytávat ke dnu hrnce.
Jakmile je maso měkké tak již jen přidáme lžičku pálivé paprikové pasty, pepř, sůl a oříšek másla pro zjemnění a případně zředíme trochou vody nebo vývaru. Podáváme s houskovým knedlíkem, výborná je s těstovinou, bramborem ale i rýží – tedy vlastně je jedlá s jakoukoliv přílohou včetně čerstvého chleba.