Koláč s třešněmi z mandlového těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 100 g hladké mouky
- 100 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)
- 40 g moučkového cukru
- 1 vrchovatá lžička kakaa
- špetka soli
- 1 žloutek
- 90 g vychlazeného másla
- 1 lžíce hodně studené vody
- Náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- asi 300 g zralých třešní
- 1 vrchovatá lžíce krystalového cukru
- Na ozdobu:
- 2 lžíce mletých mandlí
- lístky máty
Postup Koláč s třešněmi z mandlového těsta
Postup přípravy receptu
-
Den předem smetanu nalijeme do kastrůlku, přivedeme k varu, odstavíme a vsypeme nalámanou čokoládu. Mícháme, až se čokoláda úplně rozpustí, pak necháme vychladnout a uložíme na noc do lednice.
Druhý den uděláme těsto: smícháme obě mouky s cukrem, špetkou soli a kakaem, přidáme žloutek a na hrubé slzy nastrouhané ztuhlé máslo. Prsty tvoříme drobenku, pak přidáme lžíci ledové vody a vypracujeme těsto. Pracujeme rychle, abychom těsto rukama příliš neohřáli. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do lednice.
Odpočinuté těsto vyválíme, vyložíme s ním obdélníkovou formu o rozměrech 11 x 35 cm a formu s těstem dáme na 15 minut do lednice. Pak formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 20 minut. Pečené necháme vychladnout.
Odleželou ztuhlou čokoládovou smetanu šleháme šlehačem, až zesvětlá a nabyde. Pak náplň natřeme na pečený korpus, posypeme mletými mandlemi a dáme do chladu.
Třešně vypeckujeme a spolu s cukrem nasypeme do pánve se silným dnem. Zahříváme tak dlouho, až cukr s třešňovou šťávou zkaramelizuje a zhoustne. Třešně nemícháme vařečkou, aby se nám moc nerozpadly, spíš jen lehce pohybujeme pánví, aby se šťáva nepřichytila. Hotové necháme vychladnout. Před podáváním karamelizované třešně navrstvíme na koláč a dozdobíme čerstvými lístky máty.