Koláč s třešněmi z mandlového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
100 g hladké mouky
100 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)
40 g moučkového cukru
1 vrchovatá lžička kakaa
špetka soli
1 žloutek
90 g vychlazeného másla
1 lžíce hodně studené vody
Náplň:
250 ml smetany ke šlehání
200 g kvalitní hořké čokolády
asi 300 g zralých třešní
1 vrchovatá lžíce krystalového cukru
Na ozdobu:
2 lžíce mletých mandlí
lístky máty

Postup přípravy receptu

  1. Den předem smetanu nalijeme do kastrůlku, přivedeme k varu, odstavíme a vsypeme nalámanou čokoládu. Mícháme, až se čokoláda úplně rozpustí, pak necháme vychladnout a uložíme na noc do lednice.

  2. Druhý den uděláme těsto: smícháme obě mouky s cukrem, špetkou soli a kakaem, přidáme žloutek a na hrubé slzy nastrouhané ztuhlé máslo. Prsty tvoříme drobenku, pak přidáme lžíci ledové vody a vypracujeme těsto. Pracujeme rychle, abychom těsto rukama příliš neohřáli. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do lednice.

  3. Odpočinuté těsto vyválíme, vyložíme s ním obdélníkovou formu o rozměrech 11 x 35 cm a formu s těstem dáme na 15 minut do lednice. Pak formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 20 minut. Pečené necháme vychladnout.

  4. Odleželou ztuhlou čokoládovou smetanu šleháme šlehačem, až zesvětlá a nabyde. Pak náplň natřeme na pečený korpus, posypeme mletými mandlemi a dáme do chladu.

  5. Třešně vypeckujeme a spolu s cukrem nasypeme do pánve se silným dnem. Zahříváme tak dlouho, až cukr s třešňovou šťávou zkaramelizuje a zhoustne. Třešně nemícháme vařečkou, aby se nám moc nerozpadly, spíš jen lehce pohybujeme pánví, aby se šťáva nepřichytila. Hotové necháme vychladnout. Před podáváním karamelizované třešně navrstvíme na koláč a dozdobíme čerstvými lístky máty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!