Zapečený losos po skotsku
Recepty, RybySuroviny
- 500 g filetů z lososa
- 1/2 citrónu
- 80 g čerstvé strouhanky
- 150 - 200 ml mléka
- 1 vejce
- 150 ml zakysané smetany
- malý svazeček čerstvého kopru
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- kousíček másla
Postup Zapečený losos po skotsku
Postup přípravy receptu
-
Lososa omyjeme, osušíme a nakrájíme na 2 cm kostky. Vložíme je do misky, pokapeme citrónovou šťávou a dáme na chvíli odležet do chladu.
Smícháme strouhanku, mléko, vejce, přidáme sůl, pepř, asi půl lžičky strouhaného muškátového oříšku a vše dobře promícháme. Pak vmícháme zakysanou smetanu. Kopr nasekáme nadrobno, třetinu si odložíme a zbytek také vmícháme do směsi.
Odleželé kostky lososa rozložíme do mělké zapékací misky, lehce osolíme a opepříme. Zalijeme připravenou koprovou směsí a navrch nasypeme zbytek odloženého kopru. Nakonec poklademe několika tenkými plátky másla. Pečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 20 minut, až ryba lehce zezlátne.