Koláč Míša
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Krém:
- 625 g bílého sojového jogurtu
- 200 g kešu oříšků natural
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 150 g(1 a 1/4 hrnku) cukru moučka
- 110 g(1/2 hrnku) rozpuštěného vychladlého kokosového oleje
- citronová šťáva z 1/2 citronu nebo z 1 citronu
- Korpus:
- 400 ml sojového jogurtu (příp. 375ml a zbytek dolijte rostlinným mlékem:)
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 75 ml rozpuštěného rostlinného másla (např. AlsanBio)
- 100 ml holandského kakaa (ne Granko)
- lžička vanilkového extraktu nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem
- 2 lžičky sody bikarbony
- 2 hrnky polohrubé mouky
- Poleva:
- 200-300 g čokolády na vaření
- cca 50 g rostlinného tuku
- pokud máte raději polevu měkčí přidejte trochu rostlinné smetany
Postup Koláč Míša
Postup přípravy receptu
-
Krém: Jogurt, kešu a citronovou šťávu dejte co mixéru a dobře rozmixujte. Poté přidejte ostatní ingredience na krém a mixujte. Když je krém úplně hladký, nechte ho vychladnout a ztuhnout v lednici (ideálně déle než 3 hodiny).
Korpus: Troubu předehřejte na 150°C a klasický velký plech vyložte pečícím papírem. V míse dobře smíchejte pečící sodu s moukou a několikrát prosijte. V jiné misce smíchejte jogurt, cukr, vanilkový extrakt, kakao a rozpuštěné rostlinné máslo. Lehce vmíchejte mouku do tekuté směsi, těsto nalijte na plech a stěrkou dobře rozetřete po celé ploše. Pečte asi 20-35 minut, korpus je třeba sledovat, když si myslíte, že je hotový, udělejte test špejlí. Po vyndání z trouby nechte úplně vychladnout.
Poleva: Čokoládu společně s tukem (a smetanou) rozehřejte ve vodní lázni. Před poléváním koláče nechte vychladnout (ale ne ztuhnout).
Když je korpus úplně vychladlý a krém ztuhl, navrstvěte ho na korpus. Pokud je krém pořád ještě tekutý, můžete nanést nejprve jednu vrstvu, tu dát ztuhnout do ledničky a zbytek krému přidat až po nějaké době. Ale vzhledem k tomu, že korpus by měl být tenký a dosahovat do krajů plechu, s případným tekutým krémem by neměl být problém. Na krém nalijte rozpuštěnou čokoládu a nejlépe širší stěrkou nebo špachtlí ji ihned opatrně a lehce (abyste čokoládu nesmíchali s krémem) rozetřete po koláči. Dejte opět vychladit do lednice. Krájejte nahřátým nožem (nůž dejte na chvíli pod horkou tekoucí vodu, otřete a krájejte).