Kokosový olej

Recepty, Ostatní

Suroviny

1 kokos
1/2 hrnku horké vody

Postup přípravy receptu

  1. Jako první propíchneme jednu ze tří blanek ostrým nožíkem a mléko slijeme do skleničky, odložíme na později.

  2. Kokos rozbijeme obrácenou stranou velkého nože ranami po obvodu kokosu kolem dokola. Vyloupneme dužinu a oloupeme tu hnědou slupku (jde to i škrabkou na brambory). Kousky dužiny dáme do výkonnějšího mixéru, nalijeme mléko, které jsme slili do skleničky a přidáme půl hrnku horké vody. Vše rozmixujeme na kasičku. Přes bavlněné plátýnko vymačkáme do misky vzniklou tekutinu, kterou necháme v lednici 1 hodinu i víc odležet.

  3. Po odležení se oddělí kokosové máslo a tuk. Máslo se usadí na dně misky a nahoře tuk, se kterým budeme dále pracovat. Hmotu přendáme do menšího kastrůlku a na nízkém ohni ohříváme. Po rozpuštění se začnou tvořit sraženiny a odpařovat přebytečná voda. A po vysrážení jednoduše přecedíme přes jemnější cedník a nalijeme do menší nádobky nebo do prázdné tyčinky od balzámu na rty a necháme vychladnout v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!