Kokosový koláč s mangovým krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- -50 g strouhaného kokosu
- -100 g hladké mouky
- -100 g studeného másla
- -40 g moučkového cukru
- -1/4 lžičky soli
- Krém:
- -1 lžička práškové želatiny
- -1 zralé mango
- -40 g cukru
- -3 lžíce citrónové šťávy
- -4 žloutky
- -60 g studeného másla
- -drobné ovoce na ozdobení (nemusí být)
Postup Kokosový koláč s mangovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Těsto: na plech vyložený pečícím papírem rozprostřeme kokos a dáme ho opražit do předehřáté trouby na 180°C asi 5 minut. Kokos jednou promícháme, aby se všechen opražil. Když má zlatavou barvu vyndáme ho z trouby a necháme vystydnout.
Z vychladlého kokosu, prosáté mouky, studeného másla pokrájeného na kousky, cukru a soli vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho odpočinout na půl hodiny do lednice.
Formu (nejlépe s odnímatelným dnem) o průměru 23 centimetrů vymažeme máslem.
Vychladlé těsto rozválíme mezi dvěma kusy potravinářské fólie na velikost formy a vyložíme jím vymazanou formu. Těsto, které přesahuje formu, ořízneme a ze zbytků vytvarujeme sušenky, které dáme péct společně s koláčem.
Na těsto položíme pečicí papír a zatížíme ho luštěninami (aby se těsto při pečení nezvedalo a aby nesjelo z boků formy). Takto připravenou formu s těstem dáme do předehřáté trouby na 180°C na 10-15 minut. Poté odstraníme papír s luštěninami a dopečeme koláč dozlatava. Po upečení necháme zcela vychladit.
Krém: v 1 lžíci studené vody namočíme želatinu.
Žloutky oddělíme od bílků.
Ztuhlé máslo nakrájíme na malinké kousíčky a dáme ho opět do lednice.
Mango oloupeme, odstraníme pecku a nakrájíme ho na kousky. K mangu přidáme cukr, citronovou šťávu a rozmixujeme tyčovým mixerem. Přidáme žloutky a vše znovu rozmixujeme. Rozmixovanou směs propasírujeme přes husté síto.
Nádobu s propasírovanou směsí dáme do kastrolu s horkou vodou, tak aby se dno nádoby s mangovou směsí nedotýkalo vody.
Za stálého šlehání zahříváme nad párou. Teplota směsi by neměla překročit 80°C. Do již teplé mangové směsi přidáme nabobtnalou želatinu.
Pokračujeme ve šlehání dokud se želatina nerozpustí. Celý tento proces trvá 10-15 minut.
Poté sundáme mangovou směs z ohně a do teplého postupně zašleháváme máslo, kousek po kousku. V žádném případě nedáváme všechno máslo najednou.
Hotový krém necháme mírně zchladnout a poté ho přemístníme na vychladlý kokosový základ.
Když je krém úplně vychladlý, dáme koláč do lednice, kde ho necháme ztuhnout do druhého dne.
Druhý den můžeme koláč ozdobit drobným ovocem a podávat.