Kokosový koláč s mangovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
-50 g strouhaného kokosu
-100 g hladké mouky
-100 g studeného másla
-40 g moučkového cukru
-1/4 lžičky soli
Krém:
-1 lžička práškové želatiny
-1 zralé mango
-40 g cukru
-3 lžíce citrónové šťávy
-4 žloutky
-60 g studeného másla
-drobné ovoce na ozdobení (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: na plech vyložený pečícím papírem rozprostřeme kokos a dáme ho opražit do předehřáté trouby na 180°C asi 5 minut. Kokos jednou promícháme, aby se všechen opražil. Když má zlatavou barvu vyndáme ho z trouby a necháme vystydnout.

  2. Z vychladlého kokosu, prosáté mouky, studeného másla pokrájeného na kousky, cukru a soli vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho odpočinout na půl hodiny do lednice.

  3. Formu (nejlépe s odnímatelným dnem) o průměru 23 centimetrů vymažeme máslem.

  4. Vychladlé těsto rozválíme mezi dvěma kusy potravinářské fólie na velikost formy a vyložíme jím vymazanou formu. Těsto, které přesahuje formu, ořízneme a ze zbytků vytvarujeme sušenky, které dáme péct společně s koláčem.

  5. Na těsto položíme pečicí papír a zatížíme ho luštěninami (aby se těsto při pečení nezvedalo a aby nesjelo z boků formy). Takto připravenou formu s těstem dáme do předehřáté trouby na 180°C na 10-15 minut. Poté odstraníme papír s luštěninami a dopečeme koláč dozlatava. Po upečení necháme zcela vychladit.

  6. Krém: v 1 lžíci studené vody namočíme želatinu.

  7. Žloutky oddělíme od bílků.

  8. Ztuhlé máslo nakrájíme na malinké kousíčky a dáme ho opět do lednice.

  9. Mango oloupeme, odstraníme pecku a nakrájíme ho na kousky. K mangu přidáme cukr, citronovou šťávu a rozmixujeme tyčovým mixerem. Přidáme žloutky a vše znovu rozmixujeme. Rozmixovanou směs propasírujeme přes husté síto.

  10. Nádobu s propasírovanou směsí dáme do kastrolu s horkou vodou, tak aby se dno nádoby s mangovou směsí nedotýkalo vody.

  11. Za stálého šlehání zahříváme nad párou. Teplota směsi by neměla překročit 80°C. Do již teplé mangové směsi přidáme nabobtnalou želatinu.

  12. Pokračujeme ve šlehání dokud se želatina nerozpustí. Celý tento proces trvá 10-15 minut.

  13. Poté sundáme mangovou směs z ohně a do teplého postupně zašleháváme máslo, kousek po kousku. V žádném případě nedáváme všechno máslo najednou.

  14. Hotový krém necháme mírně zchladnout a poté ho přemístníme na vychladlý kokosový základ.

  15. Když je krém úplně vychladlý, dáme koláč do lednice, kde ho necháme ztuhnout do druhého dne.

  16. Druhý den můžeme koláč ozdobit drobným ovocem a podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!