Tofu na paprice
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 kostka tofu natural (200g)
- cca 1,5 zakysané smetany (200g)
- máslo
- hladká mouka (já použila celozrnou)
- sojová omáčka
- zeleninový bujón (1/2)
- koření:
- - paprika pálivá
- - paprika sladká
- - provensálské bylinky
- - bylinková sůl (nebo vegeta)
- - pepř
- - kmín (drcený)
Postup Tofu na paprice
Postup přípravy receptu
-
Tofu nakrájíme na menší kostičky, dáme do misky, posypeme bylinkovou solí, pepřem, trochou mletého kmínu, špetkou provensálského koření, pálivou a sladkou paprikou a zalejeme sojovou omáčkou (asi 2 lžíce - zbytek dolejeme vodou tak, aby tofu bylo ponořené). Necháme v lednici odležet alespon půl hodiny.
V hrnci si rozehřejeme trochu másla, přidáme tofu (spolu s trochou marinády - zbytek vylijeme) a opečeme. Podlijeme vodou, přivedeme k varu a přidáme 1/2 zel. bujonu.
Necháme povařit, mezitím smícháme kys. smetanu s moukou (cca lžíce - záleží i na hustotě smetany)a přidáme do hrnce. (Pokud by chuť byla stále vodová klidně přidáme smetanu).
Přisypeme sladkou papriku, trochu pálivé a trochu pepře (ostřejší je lepší), popř. i sůl.
Necháme trochu povařit, pokud je omáčka stále řídká, pak vaříme trochu déle (vyvaří se část vody) nebo můžeme přimíchat ještě trochu jíšky (stačí mouka rozmíchaná v malém množství vody). Můžeme podávat s knedlíkem, těstovinami nebo rýží.