Kefírové vdolky s parádou
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Těsto:
- 250 ml kefíru
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra dle chuti
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
- 3 lžíce oleje
- 2,5 -3 hrnky hladké mouky
- necelá lžička jedlé sody
- Dále:
- olej na smažení a tvarování
- povidla švestková, jablečná, hrušková, případně marmeláda
- hrudkovitý tvaroh olešnický nebo nastrouhaný tvrdý
- šlehačka
- měkký tvaroh nebo zakysaná smetana či jogurt
Postup Kefírové vdolky s parádou
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšleháme s cukry a solí, přilijeme rum, olej a kefír, přisypeme mouku s citronovou kůrou a sodou. Vymícháme těsto, které bude lepivější a necháme ho zhruba dvacet minut odpočinout. Poměr použité mouky se může lišit dle druhu. Dávám do odměrky 250 ml kefíru, poté dvě a půl odměrky mouky, vymíchám těsto a dle potřeby po odležení případně ještě přidám. Konzistence těsta je do ruky lepivá, proto si ruce pomastíme olejem. Nedoporučuji používat mouku na podsypání místo oleje, je na vdolcích po usmažení cítit a nejsou tak lesklé.
Z těsta odkrajujeme lžící stejně velké díly, ze kterých v mastných rukách ukoulíme kuličku, kterou zploštíme na placičku a vkládáme do pánve s vyšší vrstvou roztopeného oleje. Smažíme z obou stran dozlatova a odkládáme na papírovou utěrku odsát přebytečný olej.
Hotové vdolky potíráme povidly dle chuti nebo marmeládou, sypeme rozdrobeným olešnickým tvarohem a dohotovíme kopečkem slazeného tvarohu, jogurtu...nebo šlehačkou.
Podáváme jako hlavní sladký chod nebo za studena ke svačince a klidně i jako dezert ke kávě, protože jsou výborné a nadýchané jako lehký dortík, a to i druhý den, když zbudou.