Špaldové bagely s brusinkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 20 g droždí
- 170 ml mléka
- 3 lžičky cukru
- 40 g másla
- 1 žloutek
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 g celozrnné hladké špaldové mouky
- špetka soli
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- 50 g brusinek
- vejce na potření
Postup Špaldové bagely s brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozdrobte do misky a rozmíchejte s cukrem. Zalijte jednou třetinou ohřátého mléka. Z odměřeného množství mouky přidejte asi lžíci hladké špaldové mouky a vidličkou rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.
Ve zbylém ohřátém mléce rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Když se máslo rozpustí, rozšlehejte ve směsi žloutek.
Obě mouky promíchejte dohromady ve větší míse se solí, skořicí a muškátovým oříškem. Brusinky překrájejte na menší kousky a přidejte k mouce. Uprostřed udělejte důlek a vylijte do něj vzešlý kvásek. Přilijte mléčnou směs a začněte vařečkou zpracovávat těsto. Těsto přendejte na lehce pomoučený vál a těsto pořádně prohněťte. Vložte zpátky do mísy, přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
Vykynulé těsto rozdělte na 6 stejně velkých kusů. Z každého rozválejte váleček o průměru 3 cm a dlouhý asi 25 cm. Konce válečku spojte, přimáčkněte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte 10 – 15 minut kynout. Pak každý bagel potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 – 35 minut.