Jednoduché (nejen) přílohové dalamánky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 170 ml (g) vody
- 3 lžíce oleje
- lžička soli
- špetka pepře (možno vynechat)
- lžička drceného kmínu
- lžička cukru
- 70 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
- 70 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
- 150 g hladké mouky
- 8 g droždí
- množství je na 5 dalamánků, kdo potřebuje více, vše zdvojnásobí
Postup Jednoduché (nejen) přílohové dalamánky
Postup přípravy receptu
-
Množství surovin je celkem malé, proto se v pekárně těžko míchá. Dělala jsem klasicky, robotem ti, co s kynutým těstem moc zkušeností nemají, můžou nahlédnout do zdejšího Jak na výrobu kynutého těsta (odkaz v Poznámce).
Vykynuté těsto lehce propracujeme, rozdělíme na 5 dílů a (pokud je třeba) na lehce pomoučeném stole vytvarujeme do bochánků - dalamánků. Uložíme je na plech, můžeme naříznout a necháme vykynout.
Vykynuté potřeme vodou, můžeme sypnout celým kmínem nebo i hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/20-25 minut).