Kávový dort s ricottou
Recepty, DortySuroviny
- Suroviny na korpus:
- 4 vejce
- 2 lžíce teplé vody
- 120 g cukru
- 75 g polohrubé mouky
- 75 g škrobové moučky
- 1 špetka soli
- Suroviny na krém:
- 6 plátků želatiny
- 100 ml kávy
- 500 g ricotty
- 250 g tvarohu
- 100 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 250 ml smetany
- kakao v prášku
- 150 g nastrouhané hořké čokolády na posypání
- 300 g cukrářských piškotů
Postup Kávový dort s ricottou
Postup přípravy receptu
-
Troubu rozehřejeme na 180°C. Oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, pak postupně za stálého šlehání přisypáváme cukr, vanilkový cukr a sůl.
Žloutky vyšleháme se 2 lžícemi horké vody do pěny a opatrně vmícháme do bílkového sněhu. Mouku promícháme se škrobem, prosejeme na bílkovou hmotu a zapracujeme.
Těstem naplníme dortovou formu (o průměru 26 cm) vyloženou papírem. Ve vyhřáté troubě pečeme přibližně 30 až 35 minut.
Asi 200 g cukrářských piškotů nakrájíme na kousky dlouhé přibližně 5 cm, urovnáme k okraji formy zaoblenou částí ven.
Plátky želatiny namočíme v 3 lžících vody a 3 lžících kávy, necháme asi 10 minut nabobtnat. Promícháme ricottu s tvarohem, kávou, cukrem a vanilkovým cukrem. Namočenou želatinu rozpustíme a smícháme s malým množstvím tvarohového krému.
Pak teprve promícháme s celým množstvím tvarohového krému a dáme vychladnout. Jakmile krém začne tuhnout, ušleháme šlehačku a znovu smícháme.
Tvarohovým krémem naplníme připravený dortový korpus. Piškoty na kraji by měli stát rovně. Dort dáme přibližně na 2 hodiny do chladna.
Dort před podáváním posypeme kakaem a ozdobíme nastrouhanou čokoládou.