Kávový dort s ricottou

Recepty, Dorty

Suroviny

Suroviny na korpus:
4 vejce
2 lžíce teplé vody
120 g cukru
75 g polohrubé mouky
75 g škrobové moučky
1 špetka soli
Suroviny na krém:
6 plátků želatiny
100 ml kávy
500 g ricotty
250 g tvarohu
100 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
250 ml smetany
kakao v prášku
150 g nastrouhané hořké čokolády na posypání
300 g cukrářských piškotů

Postup přípravy receptu

  1. Troubu rozehřejeme na 180°C. Oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, pak postupně za stálého šlehání přisypáváme cukr, vanilkový cukr a sůl.

  2. Žloutky vyšleháme se 2 lžícemi horké vody do pěny a opatrně vmícháme do bílkového sněhu. Mouku promícháme se škrobem, prosejeme na bílkovou hmotu a zapracujeme.

  3. Těstem naplníme dortovou formu (o průměru 26 cm) vyloženou papírem. Ve vyhřáté troubě pečeme přibližně 30 až 35 minut.

  4. Asi 200 g cukrářských piškotů nakrájíme na kousky dlouhé přibližně 5 cm, urovnáme k okraji formy zaoblenou částí ven.

  5. Plátky želatiny namočíme v 3 lžících vody a 3 lžících kávy, necháme asi 10 minut nabobtnat. Promícháme ricottu s tvarohem, kávou, cukrem a vanilkovým cukrem. Namočenou želatinu rozpustíme a smícháme s malým množstvím tvarohového krému.

  6. Pak teprve promícháme s celým množstvím tvarohového krému a dáme vychladnout. Jakmile krém začne tuhnout, ušleháme šlehačku a znovu smícháme.

  7. Tvarohovým krémem naplníme připravený dortový korpus. Piškoty na kraji by měli stát rovně. Dort dáme přibližně na 2 hodiny do chladna.

  8. Dort před podáváním posypeme kakaem a ozdobíme nastrouhanou čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!