Máslová vánočka z pěti pramenů
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Na omládek:
- 150 ml vlažné vody
- lžička medu (nebo sladěnky)
- 38 g droždí
- 190 g hladké mouky (necháme pekárnou jen umíchat a v zavřené pak necháme asi 45 minut kynout)
- Přidáme 130 ml vody
- 125 g změklého másla
- 150 g cukru
- rovnou lžičku soli
- 530 g hladké mouky
- 15 g rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, odvážíme 15 g a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)
Postup Máslová vánočka z pěti pramenů
Postup přípravy receptu
-
K omládku přidáme zbytek surovin a necháme pekárnou vypracovat a vykynout těsto.
Rozdělíme ho na dva díly = dvě vánočky.
Každý díl rozdělíme na 5 kousků, ty zakulatíme a necháme 10 minut odpočinout.
Vyválíme 5 stejně dlouhých pramenů, které na jednom konci dobře spojíme.
Rozdělíme je na 2 + 3 prameny.
Vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme ho na stranu, kde jsou prameny dva.
Tento krok opakujeme pořád dokola - vždycky vezmeme vnější ze tří pramenů a podle fotek přeložíme na stranu, kde jsou prameny dva.
Až dopleteme do konce, konečky všech pramínků smáčkneme dohromady a zahrneme pod vánočku.
Necháme ji na plechu nakynout, pomažeme vejcem, posypeme mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme - vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C. Teplotu ihned snížíme na 170°C a asi 30-35 minut pečeme.