Kávový dort s lesklou čoko polevou
Recepty, DortySuroviny
- 4 vejce
- 250 g cukru krupice
- 100 ml vlažné vody
- 240 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce kakaa
- Kávový krém:
- 750 ml mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 180 g másla
- 160 g cukru moučky
- 1,5 lžíce mleté kávy
- Poleva:
- 10 g plátkové želatiny
- 125 ml vody
- 225 g cukru krupice
- 150 g hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa, cca 70%
- 30 g kakaa
- 65 ml smetany 35%
Postup Kávový dort s lesklou čoko polevou
Postup přípravy receptu
-
Veškeré suroviny musí mít pokojovou teplotu. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přimícháme vodu a poté olej. Vznikne řídká směs, do které přisypeme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec zlehka zamícháme vyšlehaný sníh. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů, cca 50 minut.
Uvaříme puding, do horkého zamícháme kávu a občas promícháme. Nenecháme vytvořit škraloup. Po vychladnutí utřeme cukr s máslem a do toho pomalu zašleháváme zchladlý kávový puding. Můžeme uložit na chvilku do lednice, než připravíme korpus.
Korpus rozřízneme na 3 díly, spodní pokapeme rumem, namažeme krémem, dáme střední, opět rum a krém a nakonec horní díl. Celý dort pomažeme krémem a uhladíme. Dáme asi na 2 hodiny uležet do lednice, než budeme polévat polevou.
Na polevu želatinu namočíme do studené vody. Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme cukr a vaříme na teplotu 104 stupňů. Odstavíme a přidáme čokoládu, zamícháme do rozpuštění, přidáme kakao a opět zamícháme. Po zchladnutí na cca 60 stupňů přidáme smetanu a po zamíchání, jako poslední, vymačkanou želatinu. Metličkou dobře vyšleháme, aby se želatina rozpustila a přes sítko přecedíme. Tyčovým mixérem polevu ještě rozmixujeme, znovu přecedíme a při zhruba 35 stupních a níže, můžeme polévat dort, který dáme na menší kastrol, než je korpus, aby poleva krásně stekla. Dort můžeme ozdobit např. šlehačkou nebo marcipánem, jak kdo co má rád.