Kaštanový krém s medovým krokantem

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g jedlých kaštanů
250 g plnotučného tvarohu (Mascarpone)
500 ml mléka
200 ml smetany ke šlehání
pomerančová kůra
rýžový sirup pochopitelně můžete nahradit jiným nebo cukrem
2 lžíce tekutého medu
lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Kaštany nařízněte rovným řezem před vypouklou část. Vařte v čisté vodě 10 minut. Poté vodu slijte a kaštany nechte v hrnci pod pokličkou ještě dalších 5 minut v páře. Takto připravené kaštany snadno oloupete.

  2. Přibližně 10 kaštanů si dejte stranou na krokant. Mléko přiveďte k varu. Do mléka přidejte oloupané kaštany a na mírném plameni za občasného míchání vařte, dokud vám nevznikne hrubší kaštanová kaše. Tuto kaštanovou hmotu přepasírujte přes jemné síto a nechte vychladit.

  3. Ušlehejte si pevnou šlehačku. V míse našlehejte tvaroh a vychladlé kaštanové pyré, přislaďte sirupem a lehce okořeňte strouhanou pomerančovou kůrou. Nakonec přimíchejte šlehačku a nechte vychladit.

  4. Zbylé vařené kaštany nasekejte na hrubší kousky a smíchejte s medem. Na malé pánvičce rozehřejte olej a přidejte kaštany s medem. Míchejte, dokud se tekutina nevypaří a med nezačne karamelizovat. Nechte vychladnout. Krém rozdělte do skleniček a ozdobte medovými kaštany.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!