Kaštanový krém s medovým krokantem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g jedlých kaštanů
- 250 g plnotučného tvarohu (Mascarpone)
- 500 ml mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- pomerančová kůra
- rýžový sirup pochopitelně můžete nahradit jiným nebo cukrem
- 2 lžíce tekutého medu
- lžíce oleje
Postup Kaštanový krém s medovým krokantem
Postup přípravy receptu
-
Kaštany nařízněte rovným řezem před vypouklou část. Vařte v čisté vodě 10 minut. Poté vodu slijte a kaštany nechte v hrnci pod pokličkou ještě dalších 5 minut v páře. Takto připravené kaštany snadno oloupete.
Přibližně 10 kaštanů si dejte stranou na krokant. Mléko přiveďte k varu. Do mléka přidejte oloupané kaštany a na mírném plameni za občasného míchání vařte, dokud vám nevznikne hrubší kaštanová kaše. Tuto kaštanovou hmotu přepasírujte přes jemné síto a nechte vychladit.
Ušlehejte si pevnou šlehačku. V míse našlehejte tvaroh a vychladlé kaštanové pyré, přislaďte sirupem a lehce okořeňte strouhanou pomerančovou kůrou. Nakonec přimíchejte šlehačku a nechte vychladit.
Zbylé vařené kaštany nasekejte na hrubší kousky a smíchejte s medem. Na malé pánvičce rozehřejte olej a přidejte kaštany s medem. Míchejte, dokud se tekutina nevypaří a med nezačne karamelizovat. Nechte vychladnout. Krém rozdělte do skleniček a ozdobte medovými kaštany.