Dortíčky s kaštanovým krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 1 větší vejce
- 30 g cukru
- 25 g hladké mouky
- 5 g karobové moučky nebo kakaa
- 1 lžička oleje
- Krém:
- Jedlé kaštany – vařených jich budeme potřebovat 100g, doporučuju použít 180 g neloupaných
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- 3 lžíce javorového sirupu
- 70 g tvarohu
- 1 sáček ztužovače šlehačky
- jablko
- špetka skořice
Postup Dortíčky s kaštanovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 160 °C a plech vyložíme pečícím papírem.
Jablko oloupeme a nakrájíme na malinké kostičky (opravdu malé, aby lépe schly).
Kousky jablek smícháme se skořicí, rozprostřeme na plech a dáme sušit do trouby.
Dáme vařit vodu na kaštany. Kaštany nařízneme křížem na straně, kde je špička a vhodíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut, poté kaštany jeden po druhém vytahujeme z horké vody a loupeme.
100g uvařených kaštanů nalámeme na menší kousky a spolu s mlékem dál vaříme. Po 10 minutách odstavíme a necháme lehce zchladnout. Mléko by mělo být svařené asi tak na polovinu.
Pak kaštany rozmixujeme na pastu“. Vychladlou kaštanovou pastu promícháme s javorovým sirupem a tvarohem.
Smetanu vyšleháme se ztužovačem a postupně přimícháváme ke kaštanové směsi. Necháme chladit.
Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Poté přimícháme olej s moukou a karobem.
Těsto rozetřeme na pečící papír ve vrstvě cca 0,5 cm a dáme na 8 minut péct. Upečené těsto sejmeme z papíru a vykrájíme kolečka o průměru asi 5 cm.
Jednotlivá kolečka zdobíme krémem a slepujeme ve třech vrstvách.
Horní nazdobené kolečko posypeme nasušenými kousky jablka.