Karlovarský knedlík
Recepty, PřílohySuroviny
- 7 rohlíků (nebo housek)
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 100 g hrubé mouky
- 2 hrsti nasekané plocholisté petrželové natě
- 2 špetky strouhaného muškátového oříšku
- sůl
Postup Karlovarský knedlík
Postup přípravy receptu
-
Rohlíky (nejlépe 2 dny staré) nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout klidně do druhého dne.
Petrželovou nať nasekáme a přisypeme k pečivu.
Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku.
Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a všechny suroviny promísíme, aby se spojily a přimícháme tuhý sníh.
Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.
Vezmeme silný igelitový sáček na tlačenku (průměr 100 – 150 mm) a jeden konec zavážeme. Plníme směsí a postupně utlačujeme.
Délku knedlíku zvolíme dle velikosti průměru hrnce, ve kterém se budou vařit. Po naplnění vytlačíme vzduch a zavážeme asi s 2 cm rezervou druhý konec. Knedlík totiž lehce zvětší svůj objem, ale nijak katastroficky.
Naplněné a zavázané sáčky knedlíkovou směsí vložíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut a poté vyndáme, propícháme sáček, a necháme chvilku odpočinout.
Následně odstraníme fólii a krájíme na plátky. Dobrou chuť.