Šnek z kynutého těsta s jablečnou náplní
Recepty, MoučníkySuroviny
- 30 g čerstvého droždí (cca 3/4)
- 80 g rozehřátého másla
- 180-200 ml mléka (podle savosti mouky)
- 1 vejce a žloutek na potření
- 400-450 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- sůl
- mandle - nemusí být
- náplň:
- 5 větších jablek
- citronová šťáva
- 1 PL skořice
- vanilkový cukr, cukr
Postup Šnek z kynutého těsta s jablečnou náplní
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180°C. Do misky nebo většího hrnku dáme 100 ml vlažného mléka, rozdrobíme droždí, přidáme 1 ČL cukru, 1 PL mouky, promícháme vidličkou na kašičku a necháme vzejít kvásek.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do hrnce. Přidáme citronovou šťávu. Hrnec dáme na plotýnku a mícháme, dokud nevznikne husté pyré. Přidáme skořici, oba cukry a pyré promícháme. Kdo má rád, může přidat také trochu rumu nebo rozinky.
V míse smícháme mouku, cukr, sůl, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, zbytek mléka a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 40 minut kynout. Na vypracování těsta můžeme použít robot nebo domácí pekárnu. Z těsta vyválíme obdélníkový plát, který rádýlkem nakrájíme na 3-4 stejně široké pruhy (cca 12 cm). Na každý pruh dáme ke kraji jablečné pyré a zavineme jako štrůdl.
Formu vymažeme máslem. Záviny od středu formy postupně stáčíme a navazujeme do tvaru šneka, dokud se forma nezaplní. Formu zakryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut odpočívat. Šnek potřeme žloutkem, posypeme mandlemi, formu vložíme do trouby a pečeme cca 30-40 minut. Moučník posypeme cukrem nebo ho můžeme polít citronovou (rumovou) polevou.