Karlovarský houskový knedlík

Recepty, Přílohy

Suroviny

Ingredience
8 ks rohlíky (kaiser-housky zbavené sezamových semínek malé bagetky atp nejlépe pečivo různých barev aby výsledný knedlík byl také pěkně barevný)
vejce 5 ks
hrubá mouka 200 g
mléko 400-500 ml
petrželka 4 lžíce zelené (posekané nebo 4 špetky sušené)
muškátový květ 3 špetky
bílý pepř mletý 3 špetky
sůl cca 8-10 špetka

Postup přípravy receptu

  1. Starší pečivo (cca 1-2 dny uložené v pytlíku aby neztvrdlo) nakrájet na kostky a lehce opražit v troubě.

  2. Do jedné míchací misky oddělit bílky a do druhé míchací misky odlít žloutky.

  3. Dále do misky ke žloutkům přidat nasekanou petrželku (nebo sušenou), mléko, vmíchat mouku, osolit, přidat muškátový květ a bílý pepř.

  4. Promíchanou zálivku nalít do mísy s nakrájeným a upraženým pečivem a jemně promíchat tak, aby se pečivo příliš nerozpadlo.

  5. Takto připravenou směs nechat asi 10-15 minut odležet.

  6. V první míchací misce ušlehat sníh z bílků do tuha a vmíchat do odstáté směsi pečiva a těsto na karlovarský knedlík je hotové.

  7. Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, naládujeme z jedné strany zavázaný igelit na tlačenku (průměr cca 13 cm) hotovým těstem.

  8. Po naplnění zavázat také druhou stranu provázkem tak, aby se nám výsledná šiška vešla do hrnce. Jako variantu je možné zabalit šišku do olejem vymazaného alobalu nebo potravinové fólie.

  9. Hotovou šišku (šišky) budeme asi 20 - 25 minut vařit. Při vaření je knedlík na hladině, takže je potřeba jej otočit po 10 minutách.

  10. Cca po 10 minutách vaření propíchnout igelit na tlačenku, aby tlak uvnitř igelitu nerozvázal provázek.

  11. Knedlík krájet třeba keramickým nožem nebo režnou nití.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!