Jednoduchý narozeninový dortík z lásky

Recepty, Dorty

Suroviny

Malý piškotový korpus:
4 vejce
262 g moučkového cukru
262 g hrubé mouky
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání dortové rozevírající formy
Základní máslový krém:
150 ml mléka
1 vrchovatá lžíce pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
200 g másla
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
borůvky
Čokoládová poleva:
100 g tabulkové čokolády
80 g ztuženého tuku
Na ozdobu:
barvené lentilky

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve začneme korpusem. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a spolu s prosátou moukou ho střídavě vmícháme do žloutkové pěny. Těsto rozetřený do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy, vložíme do mírně předehřáté troubě (150°C) a pečeme prvních zhruba 20 minut, pak teplotu zvýšíme na 180°C a dort dopečeme prudčeji. Upečený korpus necháme vychladnout.

  2. Mléko rozmícháme s pudinkovým práškem a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme asi 2 minuty, odstavíme a hustou kaši necháme při pokojové teplotě za občasného míchání vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Po lžičkách do něj za stálého tření vmícháme vychladlou kaši.

  3. Čokoládu rozlámeme do kastrůlku, přidáme tuk a postavíme do vodní lázně. Za stálého míchání rozehřejeme, dokud se suroviny nespojí.

  4. Když máme korpus vychladlý, tak ho opatrně vyklopíme na talíř. Vroubkovaným nožem ho opatrně prokrojíme, natřeme krémem a posázíme borůvkami. Dort přikryjeme druhou částí korpusu a dáme na chvíli do ledničky.

  5. Když dort trochu ztuhl, tak ho polijeme čokoládovou polevou, ozdobíme lentilkami a dáme opět ztuhnout na asi 2 hodiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!