Jahodový krtinec
Recepty, DortySuroviny
- Těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukru moučka
- 1 mandlový cukr
- 60 g kvalitního kakaa
- 2 vejce
- 100 ml oleje
- 200-230 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- 250 g jahod v celku
- Na dno korpusu:
- ½ kg jahod
- cukr dle chuti
- 1 želatinu červenou
- Náplň:
- 1 kg tučného tvarohu
- 2 mandlové cukry
- 4 lžíce cukru krystal
- 1 smetanu 33%
- 1,5 dortového ztužovače Dr. Oetker
- 1 tabulku hořké čokolády
Postup Jahodový krtinec
Postup přípravy receptu
-
Máslo, vejce, olej našleháme, přidáme ostatní ingredience a mícháme, až se vše spojí. Pečeme v kulaté formě (já měla 22 cm) s pečícím papírem, asi tak 15-20 minut na 170 ° Je třeba hlídat a udělat test špejlí.
Mezitím očistíme jahody, necháme část stranou a zbytek pokrájíme na menší kousky. Přidáme libovolné množství cukru, krátce povaříme a rozmixujeme.
Hotový korpus necháme vychladnout. Nožem 2 cm od okraje objedeme dokola (tak 1 cm hluboko) a lžíci vydlabeme těsto, které rozmělníme na drobečky a dáme zatím stranou.
Z rozmixovaných jahod odebereme půlku (dolijeme, je-li potřeba, do 250 ml šťávou, nebo vodou) a uvaříme želatinu dle návodu na obalu. Hotovou nalijeme do otvoru v korpusu, necháme zatuhnout a vyskládáme odloženými jahodami.
Tvaroh a cukry vyšleháme do hladka, přidáme šlehačku a necháme dále šlehat, až směs trochu zhoustne a je hladká. Připravíme dortový ztužovač dle návodu na obale, přidáme do směsi a pořádně promícháme. Nakonec přidáme nožem nasekanou čokoládu a druhou půlku rozmixovaných jahod.
Necháme částečně zatuhnout a vršíme na připravený korpus. Je dobré to dělat na víckrát, (nechat každou vrstvu chvíli v lednici), aby to nesteklo, ale vytvořilo požadovaný tvar.
Hotové posypeme drobečky korpusu a dáme přes noc ztuhnout.