Bramborák s kapustou a sýrem
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 1/2 kapusty (asi 300 g)
- sůl a pepř
- 2 stroužky česneku
- asi 800 g brambor (den předem uvařených)
- 100 g šunky (nebo libové anglické slaniny apod.)
- 4 lžíce másla
- 150 g bylinkového sýru brie
- (nebo hermelínu či camembertu).
Postup Bramborák s kapustou a sýrem
Postup přípravy receptu
-
Očištěnou a omytou kapustu nakrájíme na jemnější proužky, přelijeme vroucí osolenou vodou a zhruba 5 minut blanšírujeme. Vodu slijeme, kapustu propláchneme a necháme okapat. Oloupané brambory nahrubo nastrouháme.
Ve dvou dosti velkých pánvích rozpustíme máslo, do každé nasypeme 50 g na kostičky pokrájené šunky a opečeme ji. Smícháme brambory s kapustou a na drobné kostičky nakrájeným česnekem a rozprostřeme je na šunku. Osolíme a opepříme podle chuti a lžící důkladně upěchujeme. Bramborák“ osmažíme po obou stranách dokřupava.
Sýr nakrájíme na plátky a rozložíme ho po téměř upečených plackách. Pánve přiklopíme pokličkou a smažíme zhruba 3 minuty, dokud sýr nezačne tát. Na každý talíř položíme půlku bramboráku. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.