Karamelizované hrušky s vanilkovou omáčkou Anglaise
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2 velké hrušky
- 100 g másla
- 2 lžíce krupicového cukru
- omáčka Créme Anglaise:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu Vanilleschoten
- 30 g moučkového cukru
- 2 žloutky
Postup Karamelizované hrušky s vanilkovou omáčkou Anglaise
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme omáčku Anglaise. Žloutky vložíme do kastrolku a umícháme je s cukrem do hladké světlé pěny.
Smetanu nalijeme do jiného kastrolku, přidáme lžičku vanilkového extraktu a na nejnižší teplotě zahříváme až k bodu varu.
Za občasného promíchání pak udržujeme při lehkém probublání asi 5 minut.
Horkou smetanu poté po malých částech pomalu vléváme do žloutkové směsi a stále šleháme.
Vrátíme na plotýnku s nízkou teplotou a za stálého míchání uvedeme téměř k bodu varu.
Po zhoustnutí omáčky odstavíme a občas promíchneme.
Hrušky oloupeme, rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na plátky.
Na pánvi roztopíme máslo a hrušky opékáme dozlatova.
Přisypeme cukr a necháme vše zkaramelizovat.
Opečené plátky hrušek vyjímáme z tuku na talíř a při podávání je přeléváme vlažnou vanilkovou omáčkou.