Dort s krtečkem pro Natálku
Recepty, DortySuroviny
- Korpus kulatý:
- 10 vajec
- 460 g cukru krupice
- 24 lžic vlažné vody
- 24 lžic oleje
- 1,5 prášku do pečiva
- 470 g polohrubé mouky
- 30 g kakaa
- 2 lžičky mleté kávy
- Korpus plát:
- 5 vajec
- 220 g cukru krupice
- 12 lžic vlažné vody
- 12 lžic oleje
- 1/2 prášku do pečiva
- 250 g polohrubé mouky
- Krém:
- 500 g másla
- 360 g moučkového cukru
- 500 ml mléka
- 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 2 vanilkové cukry
- 80 g 100% tuku
- trochu rumu
- rybízová marmeláda
- Marcipán:
- 500 g moučkového cukru
- 250 g sušeného polotučného mléka
- 2 lžíce vlažné vody
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce mandlové tresti
- potravinářské barviva
Postup Dort s krtečkem pro Natálku
Postup přípravy receptu
-
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme olej. Mouku, kakao, kávu, prášek do pečiva smícháme dohromady a na střídačku s vodou lehce vmícháme do vaječné pěny. Vlijeme do vymazaného a vysypaného kastrolu o průměru asi 30 cm (na dno dáme pečící papír) a na 170°C pečeme asi 50 minut.
Plát upečeme stejně akorát na plechu.
Krém: z mléka, mouky, vanil.cukru uvaříme hustou kaši do které vmícháme tuk a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, zašleháme do hladka kaši a dochutíme rumem.
Vychladlý kulatý korpus rozkrojíme na tři pláty, pokapeme rumem, potřeme marmeládou, krémem a dáme na sebe. Ze dvou plátů odkrojíme do půlkulata kousek a nalepíme krémem nahoru dortu na okraj. Z plátu vykrojíme přední část, slepíme marmeládou, krémem a přilepíme ke kulatému dortu. Celý povrch dortu potřeme krémem a dáme do lednice stuhnout.
Mezitím si uděláme marcipán, cukr s mlékem si prosejeme na vál, přidáme vodu, olej, med, tresť a vypracujeme hladkou tuhou hmotu.
Vodu nepřidáváme, ale ruce si máčíme ve vodě asi tak 3x až 4x.
Marcipán si podle potřeby obarvíme, potáhneme přední část modrou a zbytek tmavě zelenou. Vymodelujeme zvířátka a dozdobíme celý dort.