Kapsy / závitky s klobásou a zelím
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 2 silnější plátky vepřového masa z krkovice, karé nebo kýty
- 1 ostravská klobása (nebo papriková...)
- cca 1/2 sklenice kysaného zelí
- cibule
- sůl
- pepř mletý
- drcený kmín
- mletá sladká paprika
- česnek dle chuti
- sádlo nebo olej
- vývar dle potřeby
- hladká mouka nebo jíška
- smetana - není nutná
Postup Kapsy / závitky s klobásou a zelím
Postup přípravy receptu
-
Na sádle či oleji osmažíme pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit i kapsy nebo roládky z masa. Maso otáčíme, aby se opeklo po celém povrchu.
Kapsy: silnější plátky masa prokrojíme, ale nedokrojíme, opatrně naklepeme, osolíme, opepříme a pokmínujeme. Na roládky použijeme silnější plátky, které přes fólii rozklepeme do většího plátku, osolíme.
Připravené maso naplníme podélně rozkrojenou klobásou a vymačkaným kysaným zelím. Kdo chce, může přidat i plátky česneku. Kapsy uzavřeme a kraje k sobě sklepneme paličkou, roládky pevně zavineme. Nití nebo jehlicemi maso zpevníme, aby se při smažení a dušení neotevřelo.
Po osmažení masa přidáme do výpeku krátce zpěnit papriku, přilijeme vývar (2,5 dl) a dusíme téměř doměkka. Do omáčky přidáme cca hrst překrájeného zelí a dovaříme doměkka.
Roládky nebo kapsy vyndáme stranou (sundáme nitě nebo vyndáme jehlice) a omáčku zahustíme záklechtkou nebo jíškou a dle potřeby můžeme přilít vývar. Dochutíme, je-li třeba, solí, pepřem a necháme krátce provařit. Kdo rád smetanové omáčky, může zjemnit smetanou ke šlehání (1 dl) nebo na talíři dozdobit kopečkem zakysané smetany pokojové teploty.
Podáváme s knedlíkem nebo chlebem.