Kapsy / závitky s klobásou a zelím

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

2 silnější plátky vepřového masa z krkovice, karé nebo kýty
1 ostravská klobása (nebo papriková...)
cca 1/2 sklenice kysaného zelí
cibule
sůl
pepř mletý
drcený kmín
mletá sladká paprika
česnek dle chuti
sádlo nebo olej
vývar dle potřeby
hladká mouka nebo jíška
smetana - není nutná

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle či oleji osmažíme pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit i kapsy nebo roládky z masa. Maso otáčíme, aby se opeklo po celém povrchu.

  2. Kapsy: silnější plátky masa prokrojíme, ale nedokrojíme, opatrně naklepeme, osolíme, opepříme a pokmínujeme. Na roládky použijeme silnější plátky, které přes fólii rozklepeme do většího plátku, osolíme.

  3. Připravené maso naplníme podélně rozkrojenou klobásou a vymačkaným kysaným zelím. Kdo chce, může přidat i plátky česneku. Kapsy uzavřeme a kraje k sobě sklepneme paličkou, roládky pevně zavineme. Nití nebo jehlicemi maso zpevníme, aby se při smažení a dušení neotevřelo.

  4. Po osmažení masa přidáme do výpeku krátce zpěnit papriku, přilijeme vývar (2,5 dl) a dusíme téměř doměkka. Do omáčky přidáme cca hrst překrájeného zelí a dovaříme doměkka.

  5. Roládky nebo kapsy vyndáme stranou (sundáme nitě nebo vyndáme jehlice) a omáčku zahustíme záklechtkou nebo jíškou a dle potřeby můžeme přilít vývar. Dochutíme, je-li třeba, solí, pepřem a necháme krátce provařit. Kdo rád smetanové omáčky, může zjemnit smetanou ke šlehání (1 dl) nebo na talíři dozdobit kopečkem zakysané smetany pokojové teploty.

  6. Podáváme s knedlíkem nebo chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!