Vepřové kapsy se smaženicí v houbové omáčce
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 4 silnější plátky vepřové kotlety, kýty či krkovice
- 400-500 g čerstvých hub
- 2 větší cibule
- sádlo nebo olej
- 100 g uzeného špeku
- 3-4 stroužky česneku
- pepř mletý
- drcený kmín
- sůl
- 3 vejce
- vývar dle potřeby
- jíška nebo záklechtka
Postup Vepřové kapsy se smaženicí v houbové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Silnější vepřové plátky, námi vybraného vepřového masa opatrně prokrojíme a vytvoříme do nich hluboké kapsy, které naplníme připravenou houbovou smaženicí, pevně uzavřeme jehlicí nebo provázkem, osolíme je a opepříme.
Smaženice: na polovině drobně pokrájeného špeku osmažíme jemně nakrájenou cibuli lehce dozlatova, přidáme zhruba polovinu pokrájených, spařených a scezených hub, které dochutíme stroužkem česneku, kmínem, pepřem a solí. Po krátkém smažení a rozvonění, přidáme vejce a za stálého míchání smažíme do jejich ztuhnutí. Smaženici odstavíme a necháme zchladnout.
V kastrolu se lžící sádla osmažíme pokrájený zbylý špek s cibulí lehce dozlatova. Do kastrolu vložíme připravené plněné kapsy osmažit z obou stran, přisypeme zbylé okapané houby, dochutíme solí, pepřem, kmínem a nasekaným česnekem, ještě krátce smažíme a zalijeme cca 400 ml vývaru.
Pod poklicí dusíme do změknutí masa na mírném ohni, občas promícháme, otočíme a dolijeme dle potřeby vývarem. Nakonec z kapes vyndáme jehly nebo sundáme provázky a omáčku zahustíme troškou jíšky nebo záklechtkou, provaříme a dle chuti můžeme ještě dochutit.
Podáváme s bramborovou přílohou, noky, rýží nebo těstovinami.