Kančí se šípkovou podle Romana Vaňka

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 kg kančího masa vcelku
kořenová zelenina:
2 mrkve
1/2 menšího celeru
1 petržel
2 cibule
1 polévková lžíce švestkových povidel
3 polévkové lžíce šípkové marmelády
1-2 polévkové lžíce cukru (pokud použijeme šípkovou zavařeninu, tak dáme cukru méně, asi 1PL)
1-2 polévkové lžíce octa
divoké koření:
15 kuliček černého pepře
10 kuliček nového koření
10 kuliček jalovce
3 bobkové listy(je dobré použít vajíčko na koření)
pár snítek čerstvého tymiánu
250 ml červeného vína
máslo
sádlo
máslová jíška
sůl
cca 100 ml smetany nebo i méně

Postup přípravy receptu

  1. Já jsem si postup malinko upravila, protože jsem připravovala maso vcelku a Roman Vaněk měl maso na kostky a dusil ho přímo v omáčce podobně jako guláš.

  2. Na másle se sádlem orestujeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, pak přidáme nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.

  3. Vsypeme cukr a necháme zkaramelizovat dohněda, aby měl základ tmavší barvu.

  4. Přilijeme ocet a necháme zcela odpařit. V této fázi vložíme osolené maso a na základu ho ze všech stran opečeme.

  5. Podlijeme vínem, z poloviny ho odpaříme a přilijeme cca 200 ml silného vývaru.

  6. Vložíme všechno koření včetně tymiánu, přiklopíme a dusíme na mírném ohni doměkka. Občas maso obrátíme.

  7. dyž je maso měkké, vyjmeme ho (přikryjeme, aby nám neoschlo a uchováme v teple) a doděláme omáčku. Zbavíme se koření a základ propasírujeme nebo rozmixujeme dohladka.

  8. Vmícháme povidla a šípkové pyré nebo zavařeninu, případně přilijeme trochu vody nebo vývaru, smetanu a zahustíme jíškou.

  9. Ještě půl hodiny necháme provářet na mírném plameni.

  10. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!