Kančí se šípkovou podle Romana Vaňka
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 kg kančího masa vcelku
- kořenová zelenina:
- 2 mrkve
- 1/2 menšího celeru
- 1 petržel
- 2 cibule
- 1 polévková lžíce švestkových povidel
- 3 polévkové lžíce šípkové marmelády
- 1-2 polévkové lžíce cukru (pokud použijeme šípkovou zavařeninu, tak dáme cukru méně, asi 1PL)
- 1-2 polévkové lžíce octa
- divoké koření:
- 15 kuliček černého pepře
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček jalovce
- 3 bobkové listy(je dobré použít vajíčko na koření)
- pár snítek čerstvého tymiánu
- 250 ml červeného vína
- máslo
- sádlo
- máslová jíška
- sůl
- cca 100 ml smetany nebo i méně
Postup Kančí se šípkovou podle Romana Vaňka
Postup přípravy receptu
-
Já jsem si postup malinko upravila, protože jsem připravovala maso vcelku a Roman Vaněk měl maso na kostky a dusil ho přímo v omáčce podobně jako guláš.
Na másle se sádlem orestujeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, pak přidáme nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.
Vsypeme cukr a necháme zkaramelizovat dohněda, aby měl základ tmavší barvu.
Přilijeme ocet a necháme zcela odpařit. V této fázi vložíme osolené maso a na základu ho ze všech stran opečeme.
Podlijeme vínem, z poloviny ho odpaříme a přilijeme cca 200 ml silného vývaru.
Vložíme všechno koření včetně tymiánu, přiklopíme a dusíme na mírném ohni doměkka. Občas maso obrátíme.
dyž je maso měkké, vyjmeme ho (přikryjeme, aby nám neoschlo a uchováme v teple) a doděláme omáčku. Zbavíme se koření a základ propasírujeme nebo rozmixujeme dohladka.
Vmícháme povidla a šípkové pyré nebo zavařeninu, případně přilijeme trochu vody nebo vývaru, smetanu a zahustíme jíškou.
Ještě půl hodiny necháme provářet na mírném plameni.
Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou.