Kančí kýta s brusinkovou omáčkou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 700 g kančí kýty
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 menšího celeru
- 2 pl sádla
- 1 pl rybízové marmelády
- 2 pl brusinkového kompotu
- 1-2 lžičky plnotučné hořčice
- 1-2 pomeranče
- 1/2 lžičky muškátu
- 150 ml červeného vína
- koření na divočinu
- sůl
- voda cca 1 l
- (jíška)
- 1 pl sádla
- hladká mouka
Postup Kančí kýta s brusinkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Den předem očistíme a odblaníme kančí kýtu. Osolíme, obalíme v koření na zvěřinu. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne v lednici.
Nachystáme pekáč s poklicí a troubu zapneme na 200°C. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Cibule očistíme a nakrájíme na hrubo. Pomeranče oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
Do pekáče dáme rozpustit sádlo, přidáme cibule a zeleninu, restujeme, přidáme maso a ze všech stran opečeme. Přidáme nachystané pomeranče, podlijeme vodou, asi do 2/3 masa, vložíme do vyhřáté trouby.
Teplotu snížíme na 180°C a pečeme pod poklicí 1,5-2 hodiny do měkka.
Maso vyjmeme a uložíme na teple. Vše v pekáči rozmixujeme, přelijeme do hrnce a dáme vařit.
Přidáme muškát, marmeládu, brusinky a jíšku (na sádle osmahlá mouka), provaříme. Přilijeme víno, krátce provaříme. Můžeme přidat šťávu z pomeranče, případně dosolit. Podáváme s houskovým či bramborovým knedlíkem.