Kakaová roláda s višněmi, plněná jogurtovo-banánovým krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 4 žloutky
- 30 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
- +
- 4 bílky + 60 g cukru moučka (na tuhý sníh)
- ½ PL kakaa
- ½ PL Caro instantní (práškové) kávy
- Na krém:
- 250 g bílého jogurtu
- 40 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 balíčky Smeta-fixu
- +
- 2 hrsti okapaných kompotovaných višní
- +2 banány
- Na zdobení:
- 1 čokoláda na vaření
- ½ kelímku smetany
Postup Kakaová roláda s višněmi, plněná jogurtovo-banánovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme se sodou, kakaem a instantní Caro kávou v prášku. V jedné míse ušleháme žloutky s oběma cukry do pěny. V druhé míse ušleháme tuhý sníh s moučkovým cukrem. Obě ušlehané směsi zlehka smícháme. Přidáme mouku se sodou, kakaem a Caro kávou. Zamícháme a těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem.
Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme krátce (8-10 minut). Plát piškotového těsta překlopíme na druhý pečicí papír, který jsme posypali cukrem. Papír z upečené rolády stáhneme a roládu srolujeme.
Na krém smícháme jogurt a oba cukry. Mícháme do hladké konzistence. Smetanu vyšleháme se Smeta-fixem dotuha. Přidáme jeden rozmačkaný banán a opět vyšleháme.
Vychladlou roládu rozvineme a potřeme jemným krémem (1/3 krému si necháme stranou na zdobení povrchu rolády). Na krém položíme na kraji rolády banán a přidáme okapané vypeckované višně. Roládu zarolujeme. Potřeme zbylým krémem, dozdobíme višněmi a dáme do chladu.
Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni, přidáme smetanu, promícháme a nalijeme na vychladlou roládu roládu. Zdobíme podle každého.