Kakaová roláda s tvarohovo-máslovým krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 5 vajec
- 5 lžic krupicového cukru
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíci kvalitního kakaa
- malou lžičku slunečnicového oleje
- špetka soli
- krém
- 100 g másla
- 100 g tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíci rumu
- možnost kousky čokolády nebo ořechů
Postup Kakaová roláda s tvarohovo-máslovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Vše by mělo mít pokojovou teplotu. Troubu zapneme na 180° C. Rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem do bílé husté pěny. Z bílků vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh.
Do žloutkové pěny přidáme plné lžíce mouky, olej, proseté kakao a trochu ušlehaného sněhu. Promícháme ruční metličkou a postupně zlehka vmícháme zbylý sníh. Vzniklé těsto vlijeme na plech vyložený papírem, potřený kouskem studeného másla, což usnadní pozdější stažení papíru. Pečeme 8-10 minut - hlídáme, (když se těsto odděluje od stran plechu je upečené). Upečené sundáme i s papírem a lehce svineme do rolády.
Než vychladne, ušleháme krém. Máslo, tvaroh, cukr i rum dáme do misky a šlehačem šleháme aspoň 10 minut. Hladký krém natřeme na vychladlý rozbalený plát od silnější vrstvy ke kraji do tenké. Můžeme posypat kousky čokolády nebo sekanými ořechy a pomocí papíru zavineme roládu. Postupně při rolování stáhneme papír. Dáme ztuhnout do chladu. Před podáváním stačí lehce poprášit moučkovým cukrem nebo kakaem.