Kadlíkova krkovice se šípkovou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1,2 kilo krkovice
2 cibule
hodně česneku
sůl
pepř
tymián
bobkový list
nové koření
jalovec
3 dcl červeného vína
5 lžic šípkové omáčky
1 lžička hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Čtyři dny předem jsem rozřezal kus krkovice na čtyři pláty, tyto položil do mořidla a uložil na chladné místo. Mořidlo jsem udělal z cca 3/4 litru vody, kávové lžičky soli, drceného čtyřzrnného pepře, bobkového listu, nového koření, trošky tymiánu, asi dvaceti kuliček jalovce. Toto jsem svařil, a následně do vychladlého jsem rozmačkal asi šest velkých stroužků česneku.

  2. V den D jsem vymazal pekáček sádlem, pokladl krkovici, a přelil mořidlem, i s kořením. Šoupnul do trouby, na střední výkon, mám plynovou troubu, peče podle vlastního uvážení, čímž mne občas přivádí do stavu záchvatů a křečí, takže přesnou teplotu a dobu pečení opravdu neuvedu.

  3. V mezidobí jsem na druhém pekáčku orestoval na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, přihodil na kostky nakrájené bramborové knedlíky, kroužky pórku, a v troubě trošku připekl, aby to chytilo barvu. Pak jsem vyndal maso z plechu, očistil od koření (neznám hnusnější pocit jak kousnout do kuličky nového kořen), a maso uložil do tepla.

  4. Výpek jsem podlil červeným vínem, zavařil, přepasíroval. Do vzniklého sosu jsem rozmíchal šípkovou marmeládu, ještě zaprášil lžičkou mouky, a preventivně prohnal ponorným mixerem. Másledně nechal ještě chvilu probublat, za stálého míchání.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!