Kadlíkova krkovice se šípkovou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1,2 kilo krkovice
- 2 cibule
- hodně česneku
- sůl
- pepř
- tymián
- bobkový list
- nové koření
- jalovec
- 3 dcl červeného vína
- 5 lžic šípkové omáčky
- 1 lžička hladké mouky
Postup Kadlíkova krkovice se šípkovou
Postup přípravy receptu
-
Čtyři dny předem jsem rozřezal kus krkovice na čtyři pláty, tyto položil do mořidla a uložil na chladné místo. Mořidlo jsem udělal z cca 3/4 litru vody, kávové lžičky soli, drceného čtyřzrnného pepře, bobkového listu, nového koření, trošky tymiánu, asi dvaceti kuliček jalovce. Toto jsem svařil, a následně do vychladlého jsem rozmačkal asi šest velkých stroužků česneku.
V den D jsem vymazal pekáček sádlem, pokladl krkovici, a přelil mořidlem, i s kořením. Šoupnul do trouby, na střední výkon, mám plynovou troubu, peče podle vlastního uvážení, čímž mne občas přivádí do stavu záchvatů a křečí, takže přesnou teplotu a dobu pečení opravdu neuvedu.
V mezidobí jsem na druhém pekáčku orestoval na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, přihodil na kostky nakrájené bramborové knedlíky, kroužky pórku, a v troubě trošku připekl, aby to chytilo barvu. Pak jsem vyndal maso z plechu, očistil od koření (neznám hnusnější pocit jak kousnout do kuličky nového kořen), a maso uložil do tepla.
Výpek jsem podlil červeným vínem, zavařil, přepasíroval. Do vzniklého sosu jsem rozmíchal šípkovou marmeládu, ještě zaprášil lžičkou mouky, a preventivně prohnal ponorným mixerem. Másledně nechal ještě chvilu probublat, za stálého míchání.