Kachní prsa sečuán
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 kachní prsa bez kosti s kůží
- 1 mrkev
- 10 cm cukety
- 10 cm pórku bílá část
- 2-3 listy čínského zelí nebo kousek hlávkového
- 1 chilli paprička jemně nasekaná
- 1/2 lžičky sečuánského pepře
- 1 lžíce rýžového vína (není nutné)
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 2 lžíce světlé sojové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce oleje arašídový nebo jiný
- 2 jarní cibulky
- čerstvý koriandr nebo smažená cibulka k podávání
Postup Kachní prsa sečuán
Postup přípravy receptu
-
Všechnu zeleninu kromě cibulky očistíme a nakrájíme na nudličky. Z cibulky použijeme jen bílou část nakrájenou na nudličky a zelenou necháme na ozdobu. Zapneme troubu na 200 ° C a kachní prsa očistíme z vnitřní strany od zbytků šlach.
Kůži prsíček nakrájíme do mřížky ostrým nožem a dáme pozor, abychom nekrájeli do masa. Osolíme z obou stran a opepříme podrceným sečuánským pepřem. Opečeme na suché pánvi nejprve kůží dolu cca 3 minuty, otočíme a opečeme z druhé strany. Pokud nemáme pánev, kterou lze dát do trouby, přendáme prsíčka do jiné zapékací misky a dáme do předehřáté trouby asi na 7-8 minut podle jejich velikosti.
Zatím v hluboké pánvi na rozehřátý olej dáme rozvonět papričku, přidáme mrkev a minutku opékáme, pak přidáme další zeleninu a promícháme, opékáme krátce, aby zelenina zůstala křupavá. Zalijeme směsí omáček, rýžového vína a 50 ml vody, ve které jsme rozmíchali škrob (lze použít solamyl). Promícháme a krátce minutku necháme přejít var, podle potřeby můžeme ještě zředit, aby byla konzistence podobná sirupu a odstavíme.
Prsíčka vyndáme z trouby a necháme pár minut odpočinout zabalená v alobalu, pak nakrájíme na plátky. Podáváme s nudlemi Vimixa, uvařenými podle návodu nebo s rýží. Na talíři posypeme nasekanou zelenou natí cibulky a lístky koriandru. Kdo má rád, přidá křupavou smaženou cibulku.