Jihočeský borůvkový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 60 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 ml mléka
- špetka soli
- citronová kůra z 1 citronu
- 2 žloutky
- 80 g tuku (použila jsem 40 g másla a 40 g sádla, vždy dávám sádlo do kynutého těsta, aby bylo křehčí)
- malý panák rumu
- Drobenka:
- 125 g hrubé mouky
- 120 g moučkového cukru
- 80 g másla
- Borůvky:
- 1 kg očištěných a okapaných borůvek
- 100 g medu
Postup Jihočeský borůvkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Do mísy od robota jsem nasypala hladkou mouku, polohrubou mouku a promíchala je. Do mouky jsem udělala důlek, do kterého jsem rozdrobila droždí a zasypala ho lžicí krupicového cukru. Droždí s cukrem jsem zalila trochou vlažného mléka, vše zasypala moukou, přikryla utěrkou a na teplém místě jsem nechala vzejít kvásek. Trvalo to asi 15 minut.
Následně jsem ke kvásku přidala špetku soli, zbylý cukr s 1 balíčkem vanilkového cukru, citronovou kůru, žloutky, tuk, který jsem rozpustila, přilila k němu zbytek mléka, které mi tuk ochladilo a vše jsem vlila do mísy. Nakonec jsem přilila ještě malého panáka rumu.
Zapnula jsem robota a nechala ho vypracovat těsto. Podle potřeby, když se mi zdálo těsto příliš řídké, přidala jsem trochu mouky. Jak polohrubé, tak i hladké. Nakonec těsto nebylo úplně hladké a maličko lepilo, tak jsem ho ještě krátce propracovala pěkně ručně vařečkou a hned to bylo o něčem jiném.
Hotové těsto jsem poprášila moukou, zakryla utěrkou a nechala kynout alespoň hodinu na teplém místě.
Než těsto vykynulo, připravila jsem drobenku z hrubé mouky, moučkového cukru a másla. Vše jsem ručně zpracovala a hotovou drobenku jsem uložila do lednice.
Dále jsem připravila omyté a okapané borůvky. Do mísy k borůvkám jsem přidala med a vše jsem promíchala.
Vykynuté těsto jsem vyklopila na plech o velikosti asi 42x33 cm vyložený pečícím papírem a rovnoměrně mokrými prsty jsem těsto roztahala do stran. Snažila jsem se udělat i maličko vyšší okraje. Pokud chcete, aby měl po upečení koláč spodní silnější vrstvu těsta, použijte menší plech.
Na těsto jsem pokladla borůvky smíchané s medem a zasypala je drobenkou. Okraje těsta jsem potřela rozšlehaným vejcem s trochou rumu a koláč takto nechala ještě 10 minut odpočívat.
Poté jsem pekáč vložila do předem vyhřáté trouby na 180°C a pekla ho 30 minut.
Po upečení jsem nechala koláč vychladnout a poté ochutnala. Koláč je krásně vláčný a druhý den na rodinné oslavě se po něm hned zaprášilo.