Výborná houbová omáčka

Recepty, Omáčky

Suroviny

500 g čerstvých hub
2 lžíce másla
1 lžička drceného kmínu
1/2 l jakéhokoliv vývaru
1 kelímek zakysané smetany (200 g)
1 cibule
Na jíšku:
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce oleje
1 lžíce másla
kopr (nebo petrželka)
citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Houby očistíme a pokrájíme na kousky.

  2. V kastrole rozehřejeme máslo, vhodíme houby, osolíme a okmínujeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání dusíme, dokud se tekutina, kterou houby pustily, nevydusí.

  3. V širším kastrole rozehřejeme olej a máslo, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, promícháme a povaříme. Přidáme podušené houby s cibulí a mírně ohřátou zakysanou smetanu (aby se nesrazila). Znovu důkladně promícháme a krátce povaříme.

  4. Dochutíme citronovou šťávou, jemně nakrájeným koprem (nebo petrželkou) a podle potřeby přisolíme. Podáváme s vařenými brambory (bramborovou kaší), knedlíkem nebo jen tak s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!