Výborná houbová omáčka
Recepty, OmáčkySuroviny
- 500 g čerstvých hub
- 2 lžíce másla
- 1 lžička drceného kmínu
- 1/2 l jakéhokoliv vývaru
- 1 kelímek zakysané smetany (200 g)
- 1 cibule
- Na jíšku:
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- kopr (nebo petrželka)
- citronová šťáva
Postup Výborná houbová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Houby očistíme a pokrájíme na kousky.
V kastrole rozehřejeme máslo, vhodíme houby, osolíme a okmínujeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání dusíme, dokud se tekutina, kterou houby pustily, nevydusí.
V širším kastrole rozehřejeme olej a máslo, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, promícháme a povaříme. Přidáme podušené houby s cibulí a mírně ohřátou zakysanou smetanu (aby se nesrazila). Znovu důkladně promícháme a krátce povaříme.
Dochutíme citronovou šťávou, jemně nakrájeným koprem (nebo petrželkou) a podle potřeby přisolíme. Podáváme s vařenými brambory (bramborovou kaší), knedlíkem nebo jen tak s chlebem.