Babiččin jihočeský svítek
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 2 bílky
- 2 žloutky
- 2 vrchovatá lžíce hrubé mouky (pokud jsou vejce menší, o něco méně mouky)
- špetinka soli
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 dkg másla
- 3/4 l oslazeného horkého mléka
- kastrůlek o průměru 18-20 cm
- rozptylovač ohně na plyn. hořák
Postup Babiččin jihočeský svítek
Postup přípravy receptu
-
Do kastrůlku dáme olej a polovinu másla, postavíme na rozptylovač plamene či na kulatou ploténku a zapneme.
Do misky dáme bílky a sůl a vyšleháme do tuha. Pak přidáme žloutky, a opět šleháme. Nakonec nasypeme mouku a zašleháme ji. Mezitím se rozehřálo máslo s olejem. Směs pomocí stěrky nalijeme do pekáčku a ztlumíme plamen skoro na sporo. Když začne být okraj svítku opečený, dlouhou obracečkou podebereme svítek a otočíme. Druhou část másla nakrájíme na lupínky a po celém obvodu svítku, tedy mezi stěnu kastrůlku a bokem svítku je necháme rozpustit. Opékáme přibližně stejnou dobu, jako první stranu, ovšem vypneme dříve, neboť rozptylovač a kastrůlek mají ještě dostatek tepla na dopečení.
Horké sladké mléko pomalu nalijeme do kastrůlku, aby se zatáhlo do svítku a ještě zbylo trochu na povrchu. Pokud by bylo málo sladké, pocukrujeme. Jíme hned.