Babiččin jihočeský svítek

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

2 bílky
2 žloutky
2 vrchovatá lžíce hrubé mouky (pokud jsou vejce menší, o něco méně mouky)
špetinka soli
3 lžíce olivového oleje
4 dkg másla
3/4 l oslazeného horkého mléka
kastrůlek o průměru 18-20 cm
rozptylovač ohně na plyn. hořák

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrůlku dáme olej a polovinu másla, postavíme na rozptylovač plamene či na kulatou ploténku a zapneme.

  2. Do misky dáme bílky a sůl a vyšleháme do tuha. Pak přidáme žloutky, a opět šleháme. Nakonec nasypeme mouku a zašleháme ji. Mezitím se rozehřálo máslo s olejem. Směs pomocí stěrky nalijeme do pekáčku a ztlumíme plamen skoro na sporo. Když začne být okraj svítku opečený, dlouhou obracečkou podebereme svítek a otočíme. Druhou část másla nakrájíme na lupínky a po celém obvodu svítku, tedy mezi stěnu kastrůlku a bokem svítku je necháme rozpustit. Opékáme přibližně stejnou dobu, jako první stranu, ovšem vypneme dříve, neboť rozptylovač a kastrůlek mají ještě dostatek tepla na dopečení.

  3. Horké sladké mléko pomalu nalijeme do kastrůlku, aby se zatáhlo do svítku a ještě zbylo trochu na povrchu. Pokud by bylo málo sladké, pocukrujeme. Jíme hned.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!