Jihočeské kynuté koláče
Recepty, MoučníkySuroviny
- 80 dkg hladká mouka
- 30 g droždí (3/4 kostky)
- špetka soli
- 10 dkg cukr krupice
- 500 ml mléko (vlažné)
- 25 g sádlo
- 25 g máslo
- 3 žloutky
- 50 ml sodovka (minerálka)
- Na potření:
- 1 žloutek
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce mléka
Postup Jihočeské kynuté koláče
Postup přípravy receptu
-
Smícháním 450 g mouky, droždí, soli, cukru a teplého mléka připravíme řidší zákvas, který necháme cca 15 min. vzejít.
Poté přidáme žloutky, minerálku a zbytek mouky, nakonec zapracujeme rozpuštěné sádlo a máslo. Řádně propracujeme, aby se nelepilo na stěny mísy. Mělo by být měkčí a vláčné. Těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 30 min. kynout.
Z těsta navážíme asi 50 g kousky (této dávky bylo asi 34-35 koláčů), které v dlani uválíme do bochánků. Bochánky na tácu necháme cca 20 min. odkynout.
Plech vytřeme sádlem či vyložíme pečicím papírem, na plech dáme v dostatečném rozestupu bochánky (cca 8-9 ks na větší plech) a pomoučněným rovným dnem skleničky (ideální je kilové závaží ze starých vah) a pokud se vám těsto na dno sklenky lepí,obalte jej čistou utěrkou..Vytlačíme bochánek do podoby koláče. Případně prsty opravíme okraje či roztáhneme do stran. Správně vykynuté těsto by se nemělo zpátky smršťovat, mělo by držet daný tvar. Plníme dle chuti tvarohovou, povidlovou, makovou nádivkou a podobně, pak sypat drobenkou…
Okraje potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem a olejem. Pečeme asi 12 - 15 min na 170°C, horké koláče po vytažení potřeme po okrajích čistou vodou (zvláční a zůstanou déle měkké).