Jihočeské hovězí s kedlubnovým zelím
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- Na přípravu masa:
- 80 dkg hovězí kližky
- 2 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 10 dkg špeku nebo slaniny
- lžička plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- špetka koření Divočina
- lžíce hladké mouky
- olej
- Na přípravu zelí:
- 2-3 kedlubny
- sůl
- drcený kmín
- 2 cibule
- cukr
- ocet
- olej
Postup Jihočeské hovězí s kedlubnovým zelím
Postup přípravy receptu
-
Kližku nakrájíme na větší kousky. Oloupeme cibuli a česnek a obojí jemně pokrájíme. Slaninu nebo špek pokrájíme na malé kostičky.
V kastrolu rozpálíme olej, zpěníme na něm polovinu nakrájené cibule, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu s česnekem a opečeme. Vložíme kousky masa a necháme po obou stranách zatáhnout. Osolíme, opepříme, přidáme trošku kořenící směsi divočina“ a za stálého podlévání dusíme tak dlouho, až je maso měkké.
Šťávu z masa necháme vydusit, zaprášíme lžící mouky, necháme ji zasmahnout a za stálého míchání přilijeme vodu. Přidáme jemně nakrájenou druhou polovinu cibule, lžičku hořčice a pod pokličkou několik minut ještě podusíme.
Kedlubnové zelí připravíme takto: Dvě až tři velké kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle a dáme vařit do vody, kterou osolíme a okmínujeme.
Mezitím si oloupeme a nadrobno nakrájíme 2 cibule a necháme na rozpáleném oleji osmažit do hněda.
Uvařené zelí slijeme a přebytečnou vodu z něho vymačkáme, přidáme podle své chuti cukr, sůl a ocet a nakonec vmícháme olej s osmaženou cibulkou. Necháme několik minut odstát, až se nám všechny chutě spojí, ochutnáme a případně ještě dosolíme, osladíme či okyselíme. Hotové jídlo podáváme s houskovým knedlíkem.