Jihočeské hovězí s kedlubnovým zelím

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

Na přípravu masa:
80 dkg hovězí kližky
2 větší cibule
5 stroužků česneku
10 dkg špeku nebo slaniny
lžička plnotučné hořčice
sůl
pepř
špetka koření Divočina
lžíce hladké mouky
olej
Na přípravu zelí:
2-3 kedlubny
sůl
drcený kmín
2 cibule
cukr
ocet
olej

Postup přípravy receptu

  1. Kližku nakrájíme na větší kousky. Oloupeme cibuli a česnek a obojí jemně pokrájíme. Slaninu nebo špek pokrájíme na malé kostičky.

  2. V kastrolu rozpálíme olej, zpěníme na něm polovinu nakrájené cibule, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu s česnekem a opečeme. Vložíme kousky masa a necháme po obou stranách zatáhnout. Osolíme, opepříme, přidáme trošku kořenící směsi divočina“ a za stálého podlévání dusíme tak dlouho, až je maso měkké.

  3. Šťávu z masa necháme vydusit, zaprášíme lžící mouky, necháme ji zasmahnout a za stálého míchání přilijeme vodu. Přidáme jemně nakrájenou druhou polovinu cibule, lžičku hořčice a pod pokličkou několik minut ještě podusíme.

  4. Kedlubnové zelí připravíme takto: Dvě až tři velké kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle a dáme vařit do vody, kterou osolíme a okmínujeme.

  5. Mezitím si oloupeme a nadrobno nakrájíme 2 cibule a necháme na rozpáleném oleji osmažit do hněda.

  6. Uvařené zelí slijeme a přebytečnou vodu z něho vymačkáme, přidáme podle své chuti cukr, sůl a ocet a nakonec vmícháme olej s osmaženou cibulkou. Necháme několik minut odstát, až se nám všechny chutě spojí, ochutnáme a případně ještě dosolíme, osladíme či okyselíme. Hotové jídlo podáváme s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!