Kološvarské zelí po mém

Recepty, Mleté maso

Suroviny

500 g mletého masa mix (já měla kombinaci vepřové + hovězí)
150-200 g anglické slaniny (nebo jiné)
1 velká sklenice kysaného zelí
sůl
mletý černý pepř
sladká paprika
1 kelímek zakysané smetany
500 g kulatozrnné rýže
olej
velká cibule
2-3 stroužky česneku
tymián
bazalka
mletý cukr
500 ml protlak rajčatový
tvrdý sýr

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na jemno a česnek prolisujeme do misky. Obojí orestujeme na trošce oleje.

  2. Přidáme mleté maso, které okořeníme tymiánem, bazalkou, pepřem, solí a necháme ho orestovat.

  3. Až už maso není nikde růžové, posypeme paprikou, promícháme a zalijeme protlakem. Necháme pár minut provařit a dochutíme solí a cukrem.

  4. Mezitím v hrnci na trošce oleje orestujeme slaninu nakrájenou na drobné kostky.

  5. Přidáme k ní kysané zelí zbavené vody a dusíme do poloměkka. Při konci přidáme zakysanou smetanu.

  6. Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka.

  7. Poté si vezmeme velký pekáč nebo zapékací mísu a všechny suroviny v ní smícháme.

  8. Pečeme na 220 °C asi 30-45 minut. Při pečení zakryjeme víkem nebo alobalem, před dopečením ho sundáme a posypeme nastrouhaným sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!