Kološvarské zelí po mém
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g mletého masa mix (já měla kombinaci vepřové + hovězí)
- 150-200 g anglické slaniny (nebo jiné)
- 1 velká sklenice kysaného zelí
- sůl
- mletý černý pepř
- sladká paprika
- 1 kelímek zakysané smetany
- 500 g kulatozrnné rýže
- olej
- velká cibule
- 2-3 stroužky česneku
- tymián
- bazalka
- mletý cukr
- 500 ml protlak rajčatový
- tvrdý sýr
Postup Kološvarské zelí po mém
Postup přípravy receptu
-
Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na jemno a česnek prolisujeme do misky. Obojí orestujeme na trošce oleje.
Přidáme mleté maso, které okořeníme tymiánem, bazalkou, pepřem, solí a necháme ho orestovat.
Až už maso není nikde růžové, posypeme paprikou, promícháme a zalijeme protlakem. Necháme pár minut provařit a dochutíme solí a cukrem.
Mezitím v hrnci na trošce oleje orestujeme slaninu nakrájenou na drobné kostky.
Přidáme k ní kysané zelí zbavené vody a dusíme do poloměkka. Při konci přidáme zakysanou smetanu.
Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka.
Poté si vezmeme velký pekáč nebo zapékací mísu a všechny suroviny v ní smícháme.
Pečeme na 220 °C asi 30-45 minut. Při pečení zakryjeme víkem nebo alobalem, před dopečením ho sundáme a posypeme nastrouhaným sýrem.