Rolovaný hovězí pupek s mrkvovým terčem

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězího pupku
1 velká mrkev
6-8 plátků uzené prorostlé slaniny
2 lžíce hrubozrnné hořčice
1 snítka rozmarýnu
3 střední cibule
3/4 l zeleninového vývaru
sůl
pepř
hladká mouka
režná nit

Postup přípravy receptu

  1. Plát hovězího pupku dobře odblaníme. Plát osolíme, opepříme a potřeme hrubozrnnou hořčicí. Poklademe plátky uzené slaniny a do 1/3 plátu položíme syrovou očištěnou mrkev samozřejmě vcelku.

  2. Společně zamotáme do tvaru rolády, pevně zatáhneme a převážeme režnou nití. Povrch hovězí rolády bohatě osolíme a opepříme a zprudka po celém obvodu opečeme v pánvi na trošce oleje.

  3. Orestovanou roládu přendáme do hrnce, na opečenou a nahrubo nakrájenou cibuli s najemno nasekaným čerstvým rozmarýnem a podlijeme zeleninovým (nesoleným) vývarem a to tak, aby roláda byla zalita do ¾ své výšky. Pod pokličkou táhneme“ při minimálním varu cca 3 hodiny. Je-li potřeba, dolijeme vývar (pokud již nemáme, můžeme použít vodu) a dále táhneme“ pod pokličkou dokud maso není měkké.

  4. Maso vyjmeme, zbavíme ovázání režnou nití a opatrně nakrájíme na silnější plátky. Vývar rozmixujeme a doplníme na malé kousky nasekaným vejcem uvařeným natvrdo. Velmi lehce zahustíme troškou studeného másla smíchaného s hladkou moukou a za pravidelného míchání 10 – 15 minut provaříme. Výbornou přílohou je rýže.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!