Mačanka
Recepty, PolévkySuroviny
- 500 ml láku z kysaného zelí (jušky)
- 1 hrst sušených hub
- 200 ml smetany
- 100 g másla
- 100 g uzené slaniny (obyčejná)
- 4 lžíce hladké mouky
- 5 brambor
- 1 bobkový list
- sůl
- voda
Postup Mačanka
Postup přípravy receptu
-
Do jušky nalejeme vodu, množstvo opatrne, podľa kyslosti, len aby sme ju trocha zriedili (smotana ju ešte zjemní a vo výsledku musí byť kyslá). Pridáme do nej huby a necháme pol hodinu postáť.
Potom vložíme bobkový list, osolíme a jušku varíme asi 20 minút.
Maslo roztopíme, pridáme múku a urobíme bledú zápražku. Zalejeme ju smotanou a rozvaríme. Pridáme k juške a privedieme k varu. Povaríme cca 10 minút, potom odstavíme.
Medzitým uvaríme v troche osolenej vody nakrájané zemiaky. Uvarené scedíme a dáme do misky.
Slaninu narežeme na maličké kocôčky a rozpražíme.
V tanieri mačanku polejeme rozpraženou slaninou. Zemiaky podávame k mačanke, každý si vezme množstvo, ktoré potrebuje.