Jehněčí na jalovci

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 kg jehněčího plecka
200 g uzeného špeku
Na okořenění masa:
sůl
pepř
1 KL rozmarýnu
hrst jalovce (kuličky rozdrtíme)
Na nálev na 2 litry vody:
10 kuliček jalovce
1 PL rozmarýnu
1 PL tymiánu
1 větší cibule
300 g mrkve
30 g kořene petrželi
300 g celeru
4 stroužky česneku
2 PL octa
Na restování:
100 g másla
5 kuliček jalovce
Na dokončení:
500 ml kysané smetany
hladká mouka (nebo suchá jíška na zahuštění)
brusinky na talíř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si svaříme velmi mírným varem nálev z uvedených surovin (cca 10 minut, zeleninu ne úplně do měkka, tak na skus) a necháme vychladnout, ne úplně, stačí, aby byl nálev vlahý.

  2. Očistíme maso, odblaníme, zbavíme tuku. Prošpikujeme slaninou a okořeníme pepřem, solí (s tou opatrně, špek je slaný), rozmarýnem a drceným jalovcem. Vyndáme zeleninu z nálevu a uložíme do ledničky, koření ponecháme.

  3. Maso ponoříme do nálevu, musí být úplně ponořené a marinujeme 8-12 hodin, ideálně přes noc. V pekáčku nebo nádobě, ve které budeme péci maso, orestujeme na másle marinovanou cibuli, mrkev, celer, petržel nakrájené na větší kousky a celé kuličky jalovce. Maso z nálevu vyndáme a osušíme, nálev ponecháme.

  4. Přidáme maso a zprudka opečeme na obou stranách. Zalijeme nálevem jen do výše masa. Pečeme v zakrytém pekáčku v troubě na 210°C asi 65 minut, po 30 minutách obrátíme. Občas poléváme výpekem.

  5. Měkké maso vyndáme, šťávu zredukujeme. Nyní buď zeleninu vyndáme a zahustíme jen čirou šťávu nebo zeleninu rozmixujeme. Ve smetaně promícháme jíšku nebo hladkou mouku a vlijeme do šťávy.

  6. Provaříme do patřičné hustoty, případně dosolíme, opepříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a s brusinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!