Jehněčí na jalovci
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 kg jehněčího plecka
- 200 g uzeného špeku
- Na okořenění masa:
- sůl
- pepř
- 1 KL rozmarýnu
- hrst jalovce (kuličky rozdrtíme)
- Na nálev na 2 litry vody:
- 10 kuliček jalovce
- 1 PL rozmarýnu
- 1 PL tymiánu
- 1 větší cibule
- 300 g mrkve
- 30 g kořene petrželi
- 300 g celeru
- 4 stroužky česneku
- 2 PL octa
- Na restování:
- 100 g másla
- 5 kuliček jalovce
- Na dokončení:
- 500 ml kysané smetany
- hladká mouka (nebo suchá jíška na zahuštění)
- brusinky na talíř
Postup Jehněčí na jalovci
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si svaříme velmi mírným varem nálev z uvedených surovin (cca 10 minut, zeleninu ne úplně do měkka, tak na skus) a necháme vychladnout, ne úplně, stačí, aby byl nálev vlahý.
Očistíme maso, odblaníme, zbavíme tuku. Prošpikujeme slaninou a okořeníme pepřem, solí (s tou opatrně, špek je slaný), rozmarýnem a drceným jalovcem. Vyndáme zeleninu z nálevu a uložíme do ledničky, koření ponecháme.
Maso ponoříme do nálevu, musí být úplně ponořené a marinujeme 8-12 hodin, ideálně přes noc. V pekáčku nebo nádobě, ve které budeme péci maso, orestujeme na másle marinovanou cibuli, mrkev, celer, petržel nakrájené na větší kousky a celé kuličky jalovce. Maso z nálevu vyndáme a osušíme, nálev ponecháme.
Přidáme maso a zprudka opečeme na obou stranách. Zalijeme nálevem jen do výše masa. Pečeme v zakrytém pekáčku v troubě na 210°C asi 65 minut, po 30 minutách obrátíme. Občas poléváme výpekem.
Měkké maso vyndáme, šťávu zredukujeme. Nyní buď zeleninu vyndáme a zahustíme jen čirou šťávu nebo zeleninu rozmixujeme. Ve smetaně promícháme jíšku nebo hladkou mouku a vlijeme do šťávy.
Provaříme do patřičné hustoty, případně dosolíme, opepříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a s brusinkami.